Када би данас били избори — Милановић би постао председник Хрватске

© AP Photo / Darko BandicЗоран Милановић
Зоран Милановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Хрватска 5. јануара бира председницу или председника, а у другом кругу ће се суочити досадашња председница Колинда Грабар-Китаровић и некадашњи премијер Зоран Милановић. Када би данас био одржан други круг — Милановић би победио, показује прво велико истраживање после првог круга.

Зоран Милановић релативни је победник првог круга председничких избора у Хрватској, а према истраживању које је објављено у емисији „Дневник“ телевизије „Нова“, води и у другом кругу, и то прилично убедљиво, у односу на резултате из првог круга, преноси „Индекс“.

Милановић повећао предност

Зоран Милановић би, да се данас одржавају председнички избори, освојио 48,4 одсто гласова, а Колинда Грабар-Китаровић 41,1 одсто. Неодлучних је 10,4 одсто.

Зоран Милановић могао би рачунати, ако их убеди да изађу на биралишта, на 100 одсто гласова гласача Дарија Јуричана и Дејана Ковача, затим 86 одсто гласова гласача Далије Орешковић и 80 одсто гласача Катарине Пеовић, али и 69 одсто бирача Мислава Колакушића и 63 одсто бирача Ивана Пернара.

Милановић може да рачуна на готово трећину Шкориних гласача

Колинда Грабар-Китаровић може рачунати на 64 одсто бирача Мирослава Шкоре, а Зоран Милановић на 28 одсто.

© AFP 2023 / THIERRY CHARLIERМилановић је у првом кругу највише гласова освојио у урбаним срединама и међу високообразованим становништвом
Када би данас били избори — Милановић би постао председник Хрватске - Sputnik Србија
Милановић је у првом кругу највише гласова освојио у урбаним срединама и међу високообразованим становништвом

Да је други круг нова игра, показује и ово истраживање. Зоран Милановић тако добија 51 одсто гласова младих до 29 година, али и 60 одсто бирача од 30 до 44 године. Може рачунати на 56 одсто бирача са високом стручном спремом и 52 одсто бирача у градовима. У предности је у Загребу са 54 одсто, у Северној Хрватској са 53 одсто, те у Приморју и Истри са 60 одсто. Колинда Грабар-Китаровић може рачунати на већину бирача од 45 до 59 година — њих 52 одсто.

Они са основном школом у већини бирају Колинду

Они са основном школом би већински, односно њих 46 одсто, глас дали Колинди Грабар-Китаровић, а већинску подршку има и међу бирачима на селу — 52 одсто.

© AP Photo / Darko VojinovicДосадашња председница највећу подршку има међу онима који имају само основну школу и у руралним срединама
Када би данас били избори — Милановић би постао председник Хрватске - Sputnik Србија
Досадашња председница највећу подршку има међу онима који имају само основну школу и у руралним срединама

Колинда Грабар-Китаровић побеђује у Славонији са 52 одсто, Банији и Кордуну са 63 одсто, те Далмацији са 44 одсто. Већина грађана одлучила је коме ће дати глас још много пре избора — њих 53 одсто. Али 21 одсто одлучило је за кога ће гласати тек након објаве свих кандидатура. У завршници кампање 16 одсто грађана Хрватске је одлучило коме ће дати глас, а на сам дан избора њих 9 одсто. Неодлучно је било свега 1 одсто.

Истраживање је спровела агенција ИПСОС на 1.027 грађана Републике Хрватске, методом телефонског анкетирања. Истраживање је спроведено 23. децембра 2019. године. Максимална грешка узорка износи +/- 3,1 одсто, а за рејтинге странака +/-3,7 одсто.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала