Свет богатији за младунче угрожене животиње: У московском зоо-парку рођен ретки орангутан /фото/

© Званични сајт градоначелника Москве Мама и беба ретког суматранског орангутана у Московском зоолошком врту
Мама и беба ретког суматранског орангутана у Московском зоолошком врту - Sputnik Србија
Пратите нас
Свет је у децембру постао богатији за јединку угрожене врсте — у московском зоо-парку рођен је ретки суматрански орангутан.

У Московском зоолошком врту родио се суматрански орангутан. Ово је један од најређих примата на планети, у природи их можемо срести само на Суматри — највећем индонежанском острву, а врста је уведена у Међународну црвену књигу као она којој прети нестанак.

„Рођење ретког суматранског орангутана је срећан и велики догађај за наш зоолошки врт. Данас се бројност тих животиња у природи убрзано смањује и зато је веома важно направити стабилну популацију у светским зоо-парковима. Наши стручњаци годинама раде са суматранским орангутанима који регуларно добијају здраво потомство. Одрасле младунце прослеђујемо у водеће зоолошке вртове Европе и Русије. На пример — двадесетпетогодишња Чави, која је сада добила младунца, последње потомство је имала 2010. и 2012. године. А њена мајка, четрдесетједногодишња Чапи, током свог живота родила је пет младунаца“, каже Светлана Акулова, директорка Московског зоо-парка.
© Званични сајт градоначелника Москве Мама Чапи са новорођеним младунцем ретког суматранског орангутана
Свет богатији за младунче угрожене животиње: У московском зоо-парку рођен ретки орангутан /фото/ - Sputnik Србија
Мама Чапи са новорођеним младунцем ретког суматранског орангутана

Мајка сада не испушта малишана из руку. Чава брижно привија новорођенче на груди, њушкајући га и посматрајући с времена на време. Мали орангутан је тежак око килограм и по. Као и одрасли орангутани, прекривен је риђе-црвенкастом длаком. Остали суматрански орангутани у кавезу — младунчетова бака Чапи и отац, тридесетосмогодишњи Сандокан, труде се да се држе по страни, даље од маме и бебе, како их не би узнемиравали. Зоолошки врт тако сада има четири орангутана — Чапи, Сандокана, Чави и новорођенче.

„Проћи ће још најмање три месеца пре него што младунац почне самостално да истражује свет око себе и да се упознаје са сродницима. Младунче ће се хранити млеком до треће године, али ће храну за одрасле (воће, поврће и житарице) почети да једе већ када напуни пет месеци“, додаје Акулова.
© Званични сајт градоначелника Москве Мама Чапи и бака Чави са младунчетом ретког суматранског орангутана у Московском зоолошком врту
Свет богатији за младунче угрожене животиње: У московском зоо-парку рођен ретки орангутан /фото/ - Sputnik Србија
Мама Чапи и бака Чави са младунчетом ретког суматранског орангутана у Московском зоолошком врту

Зоолози не журе са потпуним прегледом малог орангутана, како не би без потребе узнемиравали маму и бебу. Стручњаци неће успети да провере здравље и пол младунца још неколико месеци, али ће свакако пратити бебу, као и како се Чави осећа. Сваког дана млада мама добија своју омиљену храну — каки јабуке, свеже биље и друге хранљиве материје.

По речима Светлане Акулове — суматрански орангутани су веома паметне, инвентивне и способне животиње. Са орангутанима у зоолошким вртовима свакодневно раде стручњаци, како животињама не би било досадно. На пример — становници зоолошког врта у главном граду добијају едукативне играчке и предмете који су занимљиви за проучавање. То су пластични конуси, све врсте кутија у којима су сакривене дрангулије, аутомобилске гуме, грађевински шлемови...

Животиње су веома активне и радознале. Чапи и Чави обожавају да се умотавају у тепихе и ћилиме и пењу на пластичну бурад или праве брлоге од сламе. Ови примати имају богату мимику, мењају изразе лица, али и жестоко гестикулирају када међусобно комуницирају.

© Званични сајт градоначелника Москве Ретки суматрански орангутани у Московском зоолошком врту
Свет богатији за младунче угрожене животиње: У московском зоо-парку рођен ретки орангутан /фото/ - Sputnik Србија
Ретки суматрански орангутани у Московском зоолошком врту

Број суматранских орангутана у природи не прелази 14.000 јединки. Углавном су распрострањени на северном делу острва Суматра у густим тропским шумама. Скоро све време проводе на дрвећу и ретко силазе на земљу, и то због предатора (нарочито тигрова).

Популација ових примата се смањује због уништавања животне средине. Главни разлог изумирања орангутана су крчење шума, недостатак хране, али и ловци.

Просечан животни век суматранског орангутана у природи је око 25 година, док у зоолошким вртовима могу живети и читавих 60.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала