Турска војска добила прве домаће транспортере

© AFP 2023 / MAZEN MAHDIТурска оклопна возила
Турска оклопна возила - Sputnik Србија
Пратите нас
У Турској је данас у оквиру пројекта производње транспортера за оружје извршена примопредаја првих возила која ће служити потребама копнених снага.

Свечана испорука новопроизведених возила извршена је у комплексу одбрамбених система ФНШ у Анкари.

У оквиру пројекта, турским снагама ће до 2022. бити испоручено укупно 260 транспортера оружја, укључујуци 184 гусеничара и 76 точкаша. Такође ће бити испоручена 64 лансирна торња КОРНЕТ-Е и 196 торњева ОМТАС, јавила је агенција Анадолија.

Шеф Канцеларије за одбрамбену индустрију Исмаил Демир изјавио је на свечаности да турска одбрамбена индустрија одлучно корача у правцу остварења циља да самостално и властитим ресурсима дизајнира, производи, користи и извози производе из области одбране.

Истичући како је највећи задатак Канцеларије било подмирење потребе за јуришним оклопним транспортерима, Демир је казао да су у протеклих 15 година направљени велики искораци на том плану.

„У протеклом периоду смо знатно повећали удео домаће производње у инвентару турских снага сигурности“, поручио је он.

„Челик за оклопе и мотори су фактори који су најважнији када говоримо о зависности од страних добављача. У овом пројекту радимо и на трансмисионим сегментима. Важним иницијативама приватног сектора направили смо велике искораке у правцу развоја домаће производње челика и ускоро ћемо моци да производимо свој челик за оклопњаке“, казао је Демир и додао да турска одбрамбена индустрија ради и на развоју возила нове генерације.

Турске компаније већ раде на развоју и производњи лаких, средњих и тешких копнених возила без посаде, пренео је Б92.нет.

„Мислим да ћемо направити добре предуслове и за извоз. У скорим операцијама ћемо уверити све у способност и функционалност ових возила. Тако ћемо помоћи тенковским јединицама на терену“, казао је Демир.

Директор компаније ФНШ Наил Курт казао је да су по два транспортера и лансирна торња по наруџби дизајнирана и произведена у властитим капацитетима те компаније.

Истичући да се ради о захтевном подухвату, Курт је казао да је извршење тог задатка потврда способности турске одбрамбене индустрије.

„Мислим да ни једна друга земља не може у тако кратком року да развије, произведе, тестира и испоручи таква четири различита производа“, казао је Курт.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала