У Црној Гори 20.000 пасоша више него грађана

© Небојша ПоповићАеродром "Подгорица"
Аеродром Подгорица - Sputnik Србија
Пратите нас
За 11 година, од 2008. до 2019, у Црној Гори је издато укупно 643.479 пасоша, односно око 20.000 више од укупног броја становника, који званично износи 620.000, саопштило је данас црногорско Министарство унутрашњих послова поводом деценије визне либерализације.

„Вероватно да је проблем у статистици, јер је разлика од 20.000 врло велика. Можда је проблем и број људи који живи ван Црне Горе, а који имају црногорски пасош тамо где могу имати по две такве путне исправе. Ту мислим на црногорску дијаспору, људе који нису пријављени у матичној држави, већ у оној у којој живе, раде и плаћају порез“, каже за „Новости“ професор социологије Срђан Вукадиновић.

Вукадиновић додаје да проблем може бити и у попису становништва, јер је према статистичким подацима у Црној Гори више грађана него домаћинстава.

„Ако је у Црној Гори 620.000 људи, а 640.000 путних исправа, колико је онда грађана који немају пасоше? Тврдим да је таквих стотину хиљада. Држава је дала држављанство за око 500 заслужних људи и то није велики број, али међу њима су неки криминалци који су под потерницама својих земаља“, каже Вукадиновић.

Од 199 рангираних земаља, Црна Гора и њен пасош се по индивидуалном индексу налази на 85. месту и то десетак степеница испод државе Србије.

Како се наводи, чак су и неке земље Латинске Америке, попут Колумбије или Венецуеле, боље рангиране од Црне Горе.

На основу инвестирања у Црну Гору, предвиђено је да до две хиљаде страних држављана у наредне три године стекну црногорско држављанство ако испуне одређене критеријуме у смислу минималне инвестиције од 100.000 до 450.000 евра, зависно од региона и да нису правоснажно осуђивани.

Међутим, у извештају Европске комисије о ризицима програма за држављанство и пребивалиште страним инвеститорима у ЕУ, упозорили су да ће Комисија пратити шеме за инвеститоре у државама-кандидатима и потенцијалним кандидатима, у склопу процеса о приступању Унији.

О броју привилегованих који су добили црногорски пасош, незванично се помиње бројка од око 500, а међу, највећим делом, успешним људима налазе се и они који новим држављанством покушавају да избегну суђења у матичним земљама, попут бившег премијера Тајланда Таксина Шинаватре.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала