Захарова: Гутереш игнорише неиздавање виза Русима

© Fotolia / weimАмеричка виза
Америчка виза - Sputnik Србија
Пратите нас
Неиздавање америчких виза представницима Русије у УН у Њујорку дешава се уз попустљивост генералног секретара ове организације Антонија Гутереша, наводи се у коментару портпаролке Министарства спољних послова Русије Марије Захарове, због проблема које су руски официри Војног комитета УН имали са добијањем америчких виза.

У коментару се наводи да руски официри месецима чекају разматрање захтева за америчке визе, а понекад чекају и више од годину дана.

„Треба напоменути да се све ово догађа уз очигледну попустљивост генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша, који фактички игнорише кршење Повеље и Споразума о локацији централних служби УН од стране Сједињених Америчких Држава“, истиче се у саопштењу.

Она је подсетила да ови документи регулишу услове службе и права запослених у УН, чији је гарант поштовања сâм генерални секретар.

Доналд Трамп - Sputnik Србија
Трамп обећао: Лично ћу видети шта се десило са визама руској делегацији
 

„Дешавају се флагрантни случајеви да се руским чиновницима који већ раде у Њујорку не продужавају визе, чиме се фактички стављају у позицију да су приморани да завршавају уговоре и врате се у Русију. Уз помоћ овог својеврсног ’административног ресурса‘, Американци прибегавају пракси ’нелојалне конкуренције‘, склањајући Русе са положаја који их интересују и промовишући тамо своје војнике“, закључила је Захарова.

Прошле недеље је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се Сједињене Америчке Државе позивају да одмах издају визе члановима делегација за учешће на догађајима светске организације.

Током актуелног заседања Вашингтон није издао визе за 18 дипломата из Русије, укључујући за рад у комитетима УН за разоружање и правне послове.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала