Бејби-бум у српским породилиштима на КиМ: На прагу Нове године рођено скоро 900 беба

CC0 / Ансплеш/ Luma Pimentel / Беба
Беба - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У породилиштима у Косовској Митровици, Пасјану и Грачаници, која функционишу у систему Републике Србије, рођено је око 900 беба.

Од почетка 2019. године до данас у породилиштима на Косову која функционишу по систему Републике Србије рођено је укупно 898 беба, пише „Коссев“.

У Косовској Митровици од почетка године до јуче после подне рођене су 504 здраве бебе. У Грачаници је ове године на свет дошло 258 здравих дечака и девојчица. У Пасјану је, према речима лекара, до данас рођено 136 здравих беба.

„Од почетка 2019. године до данас рођено је 136 беба. У претходној години рођена је 141 беба, али, остало је скоро недељу дана до Нове године, па се надамо да ћемо надмашити ту бројку“, рекао је главни медицински техничар у Здравственом центру Гњилане Сретен Трајковић, и додао да је стручни тим лекара обавио 62 царска реза и 74 природна порођаја.

Двадесетпетогодишња Маја Стевић из Грнчара код Клокота истиче да је задовољна третманом који добија на одељењу гинекологије у Пасјану.

„Овде сам због одржавања трудноће, у тринаестој сам недељи, дошло је до неких малих проблема, али је сада све у реду, услуга је одлична“, рекла је будућа млада мама.

Огроман значај нове болнице у Пасјану

Болница у Пасјану, која је отворена 2015. године, од великог је значаја за становнике јужно од Ибра, јер више не морају да одлазе у неке од градова Централне Србије на лечење. Отварање гинеколошког одељења утицало је и на подизање свести жена о превенцији. У болничкој чекаоници затекли смо неколико жена које су дошле на редован преглед.

„Много значи када имаш где да одеш на преглед, овде је ближе, раније смо одлазили до Грачанице или Врања“, изјавила је тридесетседмогодишња Анкица Димић из Могиле, села у витинском крају.

„Задовољна сам, има стручних лекара, доста је скупље било раније док одемо до Врања. Два детета су ми тамо рођена, да је имало овде породилиште, све би било много лакше. Сада је много боље, ближе нам је, овде ми је у селу“, каже четрдестдвогодишња Десанка Миленковић из Пасјана.

Поред порођаја, на овом одељењу се врше и комплексне операције из области гинекологије, па се често овде могу затећи пацијенткиње које долазе из централне Србије.

Срушене су националне баријере тако да и пацијенткиње албанске националности у овој установи добијају адекватно лечење.

Нa почетку није било лако стећи поверење пацијената.

„Ја сам ту од самог почетка, од отварања 2015. Онај почетак и ово данас не може да се упореди. Почетак је био јако тежак, али се временом све то ускладило и сада имамо феноменалне услове за рад“, истиче Трајковић.

Изазов да се опроба у струци за коју се школовала добила је баш овде докторка Марина Јовановић, гинеколог.

„Мени је био сан док сам била на специјализацији и када се вратим — да радим у болници, а не у некој амбуланти, јер рад у болници не подразумева само гинеколошке прегледе, прегледе ултразвучним апаратом, ту превентивну медицину, већ подразумева и сам улазак у салу, порођаје, царске резове, затим и друге врсте операција које ми сада, захваљујући лекарима који долазе са стране и обучавају нас, радимо овде у Пасјану“, рекла је Јовановићева, уз напомену да могу да парирају другим већим установама.

Почетак рада и прве порођаје већина запослених емотивно доживљава. Функционисали су као породица, а циљ је био поново оживети рађање деце у Косовском Поморављу, после немира 1999. године.

„За прве порођаје имали смо утисак као да су то нама најближи, као да су у питању прве комшије, рођаци, пријатељи, те жене су биле саставни део нашег живота. Пратили смо их од првог до последњег дана. Бринули смо око бебица и што се тиче хране, пелена, гледали смо да на сваки могући начин помогнемо, као и сада“, сећа се докторка Марина првих радних дана у породилишту.

„Када је прва беба рођена овде, ми смо се радовали. Лично, ја сам имао такав осећај као када су се моја деца рађала. Од портира, гинеколога, целокупног особља, сви смо били срећни, буквално смо частили због тог првог порођаја“, присећа се Трајковић, човек који је у овој установи од првог дана оснивања.

Болница у Пасјану смештена је у делу изван села, близу пута који води према Прешеву. Пасјане је српско село које броји око 2.500 становника, а поред болнице овде су смештене три школе — Гимназија, Медицинска и Основна школа „Миладин Поповић“, Општина Партеш и Пошта Србије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала