Гутереш забринут због кашњења у издавању америчких виза представницима Русије

CC0 / Pixabay / Седиште Уједињених нација у Њујорку
Седиште Уједињених нација у Њујорку - Sputnik Србија
Пратите нас
Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш забринут је због кашњења у издавању америчких виза представницима Русије и других земаља-чланица те организације и наставиће пажљиво да прати ситуацију, изјавио је за Спутњик портпарол генералног секретара Стефан Дижарик.

„Генерални секретар и даље је веома забринут због кашњења у издавању виза од стране земље-домаћина неким представницима Русије и других држава-чланица за учешће на заседањима УН у Њујорку“, одговорио је Дижарик на захтев да прокоментарише ситуацију са представницима Министарства одбране Русије.

Према његовим речима, генерални секретар и правни саветник УН су више пута у протеклих неколико месеци изражавали забринутост и износили правни став организације високим представницима земље-домаћина.

„Такође истичемо да је ово питање размотрио Одбор за односе са земљом-домаћином у свом последњем извештају“, објаснио је Дижарик.

„Генерални секретар и његов тим настављају пажљиво да прате ово питање“, нагласио је он.

Раније је на сајту Министарства спољних послова Русије објављен коментар портпаролке Министарства Марије Захарове у којем се наводи да су представници Министарства одбране Руске Федерације, који су прошли избор генералног секретара УН и које је он именовао, били принуђени да месецима чекају на издавање америчке визе. Рок за разматрање неких апликација за визу понекад прелази годину дана, рекла је Захарова. Она је навела и да се неиздавање америчких виза догађа уз попустљивост генералног секретара УН.

Захарова је подсетила да су крајем септембра Сједињене Америчке Државе одбиле да издају визе једном броју чланова руске делегације ради учешћа на заседању Генералне скупштине УН и скренула пажњу на наставак саботажа Вашингтона према запосленима у секретаријату УН у Њујорку који долазе из Русије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала