Влада националног споразума Либије тражила војну помоћ од Турске

© AP Photo / Manu BraboОштећене зграде у либијском граду Сирту
Оштећене зграде у либијском граду Сирту - Sputnik Србија
Пратите нас
Влада националног договора Либије, на чијем челу је Фајез Сараџ, званично је затражила војну помоћ од Турске, јавила је агенција Ројтерс, позивајући се на изворе у Триполију.

Агенција наводи да се ради о „ваздушној, копненој и морској“ војној подршци за одбијање офанзиве на Триполи снага власти на истоку земље.

Касније је председавајући руске контакт-групе за решавање либијске кризе Лав Дењгов потврдио за Спутњик да је Влада националног споразума званично од Турске затражила војну помоћ.

Раније је турски председник Реџеп Тајип Ердоган саопштио да у јануару намерава да Парламенту земље поднесе захтев за коришћење турских оружаних снага у Либији.

Командант Либијске националне армије маршал Халифа Хафтар, који сарађује са источнолибијским властима, објавио је 12. децембра почетак одлучне битке и напредовање ка Триполију, који и даље контролишу снаге међународно признате Владе националног споразума на челу са Фајезом Сараџем. Либијски медији јавили су да је дошло до сукоба између Хафтарових и снага Владе националног споразума у предграђу главног града Либије. Офанзива на Триполи започела је у априлу ове године, али ЛНА није постигла значајније успехе — стране одржавају своје позиције и размењују ватру и ваздушне нападе.

Након свргавања и убиства Муамера ел Гадафија 2011. године, у Либији је почела политичка криза. Тренутно је у земљи двовлашће. Парламент који је изабрао народ влада на истоку, а на западу, у главном граду Триполију, налази се Влада националног јединства на челу се Фајезом Сараџом, која је формирана уз подршку Уједињених нација и Европске уније.

Власти источног дела земље раде независно од Триполија и сарађују са Либијском националном армијом, која води дуготрајан рат са милитантима и која од априла не престаје са покушајима да освоји Триполи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала