Нуклеарни ледоломац „Арктик“ — најмоћнији руски брод на свету

© YouTube / Timelab ProРуски ледоломац на Арктику
Руски ледоломац на Арктику - Sputnik Србија
Пратите нас
У Русији је управо започело тестирање нуклеарног ледоломца „Арктик“, за који експерти тврде да је најмоћнији руски брод те врсте на свету, а праве се још два — „Сибир“ и „Урал“, што ће обезбедити да пловидба Северним морским путем буде могућа током целе године.

Прва етапа тестирања „Арктика“ почела је 12. децембра, а комплетна испитивања требало би да буду завршена до маја 2020. године. У оквиру прве фазе тестирања успешно је проверен рад резервних дизел мотора, а брод је постигао самосталну брзину од шест чворова.

„Ово је брод предводник, нуклеарни ледоломац нове генерације, тренутно најмоћнији на свету. Његова снага ће омогућити пробијање леда дебљине три метра, што је веома важно. Може да предводи караване по леду практично током целе године, а биће пуштен у рад у блиској будућности. Затим ће на воду бити спуштена још два руска ледоломца на нуклеарни погон, који ће да плове Северним морским путем“, рекао је за Спутњик руски војни експерт Василиј Дандикин.

© Sputnik / Александр Гальперин / Уђи у базу фотографијаНуклеарни ледоломац "Арктик" за време тестирања у Санкт Петербургу
Нуклеарни ледоломац „Арктик“ — најмоћнији руски брод на свету - Sputnik Србија
Нуклеарни ледоломац "Арктик" за време тестирања у Санкт Петербургу

Најмоћнији руски брод има снагу од 60 мегавата

Универзални нуклеарни ледоломац ЛК-60ЈА „Арктик“ из пројекта 22220 изграђен је по наруџбини руске државне корпорације „Росатом“. У бродоградилишту „Балтички завод“ у Санкт Петербургу у току је и изградња нуклеарних ледоломаца „Сибир“ и „Урал“.

Универзални атомски ледоломци имају снагу од 60 мегавата и биће највећи и најмоћнији бродови те врсте на свету. Дужина бродова је 173,3 метра, ширина 34 метра, а потисак 33.500 тона.

Ледоломци типа ЛК-60ЈА (пројекта 22220) имају веће могућности него постојећи бродови тог типа, и то не само када си у питању снага и пробијања леда. Они су опремљени и новим реакторима, који ће омогућити да се допуна горива обавља много ређе, што је важно током дугих путовања.

Експерти истичу да ће захваљујући ледоломцима на нуклеарни погон пловидба Северним морским путем биће могућа током целе године.

Производња течног гаса на полуострву Јамал је у порасту, па све води ка томе да ће пловидба Северним морским путем бити актуелна током целе године и све више бродова ће туда пролазити. У будућности тај пут неће користити само Русија, већ и друге земље, што је неизбежно, јер ту постоји велики интерес. А потом ће се појавити ледоломци пројекта ’Лидер‘, који ће пробијати лед дебљине четири метра“, каже Дандикин.

© SputnikМаршрута Северног морског пута
Нуклеарни ледоломац „Арктик“ — најмоћнији руски брод на свету - Sputnik Србија
Маршрута Северног морског пута

Раније је генерални директор бродоградилишта „Балтички завод“ Алексеј Кадилов саопштио да ће ледоломци типа „Лидер“ омогућити пробој у руској економији. Како је објаснио, ако данас извоз течних нафтних деривата и гаса тече углавном на Запад, па се они затим претоварају на обичне бродове за превоз гаса и танкере и све то иде на Далеки исток, онда ће у случају изградње ледоломаца типа „Лидер“ то обезбедити пловидбу током целе године и извоз угљоводоника на Исток. То је знатно краћи пут, а што је још важније — главни потрошачи течног природног гаса су Јужна Кореја, Јапан и Кина. То је огромно и непресушно тржиште.

Стручњаци сматрају да би требало да буде најмање три ледоломца из пројекта „Лидер“.

Северни морски пут и јачање ледоломачке флоте

Пројекат Северног морског пута, који је део Свеобухватног плана модернизације и проширења главне инфраструктуре за период до 2024. године, предвиђа повећање протока терета дуж Северног морског пута до 80 милиона тона, што ће подстаћи развој руског Арктика, али и земаља из региона, које су повезане са Северним леденим океаном.

Стручњаци тврде да је количина терета превезеног Северним морским путем у 2019. године достигла око 30 милиона тона.

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаНуклеарни ледоломац "Јамал"
Нуклеарни ледоломац „Арктик“ — најмоћнији руски брод на свету - Sputnik Србија
Нуклеарни ледоломац "Јамал"

Војни експерт, предавач на Војном универзитету Министарства одбране Руске Федерације и пуковник у пензији Владимир Карјакин уверен је да ће ледоломци пројекта 22220 „Арктик“, „Сибир“ и „Урал“ наставити да обезбеђују вођство Русије на Арктику.

„Наравно, у овом пројекту се користе сва расположива савремена достигнућа, а Русија заузима водеће место у свету у изградњи ледоломаца. Судећи по изгледу, ’Арктик‘ изгледа као динамичан ледоломац: има аеродинамичну линију и најсавременију опрему. Ледоломац би требало да буде врло функционалан и погодан за употребу на арктичким ширинама. Ми задржавамо своје лидерство на Арктику, имамо најмоћнију флоту ледоломаца на свету, а ова флота ће обезбедити пролазак свих бродова дуж Северног морског пута. И овде, што се каже, немамо о чему да бринемо“, рекао је Карјакин.

Русија је једина земља у свету која има ледоломачку флоту на нуклеарни погон. Тренутно руски „Атомфлот“ има нуклеарне ледоломце „Вајгач“, „Тајмир“, „Јамал“ и „Педесет година победе“, као и нуклеарни теретни брод „Северни морски пут“.

© Sputnik / M. Kurnosov / Уђи у базу фотографијаНуклеарни ледоломац Лењин
Нуклеарни ледоломац „Арктик“ — најмоћнији руски брод на свету - Sputnik Србија
Нуклеарни ледоломац Лењин

Први руски атомски ледоломац „Лењин“ поринут је у совјетско доба пре 60 година. Изграђен је са намером да се користи на Северном морском путу, између европског дела Русије и Далеког истока Русије и за експедиције на Арктику. Ледоломац „Лењин“ је био дугачак 134 метра, а широк 27 метара, имао је и платформу за слетање хеликоптера и спроводио је хиљаде бродова северним морима. Радни век је завршио 1989. године и трајно је усидрен у Мурманску, где данас „ради“ као музеј.

Ледоломци се граде како би се заменили совјетски бродови, од којих ће само један остати у функцији после 2030. године. Према речима председника Русије Владимира Путина, до 2035. године Арктичка флота имаће најмање 13 тешких ледоломаца, од којих ће девет бити нуклеарни.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала