Руска православна црква званично прекида везе са александријским патријархом

© Sputnik / Сергей Пятаков / Уђи у базу фотографијаПатријарх Московски и целе Русије Кирил и Патријарх Александријски Теодор
Патријарх Московски и целе Русије Кирил и Патријарх Александријски Теодор - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска православна црква прекида свако општење са александријским патријархом Теодором, који је недавно признао неканонску „православну цркву Украјине“.

Како се наводи, РПЦ неће више спомињати име патријарха александријског Теодора у диптиху, а такође прекида молитвено и еухаристичко општење са њим.

Како је саопштено, РПЦ неће прекидати еухаристичко општење са архијерејима Александријске цркве који нису признали „нову цркву Украјине“.

Синод је скренуо пажњу на то да одлука патријарха Теодора да призна украјинске расколнике противречи његовим „бројним изјавама подршке канонској Украјинској православној цркви и њеном поглавару, митрополиту Кијевском и целе Украјине Онуфрију“.

У саопштењу се истиче да „одлука о признавању расколничке структуре у Украјини није донета на заседању Светог синода Александријске патријаршије, које је одржано од 7. до 9. октобра, архијереји нису гласали и у складу са тим нема саборни карактер, већ је ту одлуку поглавар Александријске цркве донео самостално“.

Парохије РПЦ у Африци добијају нови статус

Парохије у Африци, које су формиране на иницијативу Руске православне цркве (РПЦ), неће више бити под јурисдикцијом Александријске патријаршије, наводи се у саопштењу Светог синода РПЦ.

Како се наводи, таква одлука је донета након што је александријски патријарх Теодор признао украјинске расколнике.

Парохије у Африци ће добити ставропигијски статус. Поред тога, Синод је променио статус парохије Руске православне цркве у Каиру.

„Представништво патријарха московског и целе Русије које се налази при патријарху александријском да се преформира у парохију Руске православне цркве у Каиру“, наводи се у саопштењу.

Московска патријаршија се нада да ће Александријска црква ревидирати одлуку свог патријарха Теодора о признању расколничке „православне цркве Украјине“.

Александријска православна црква је 8. новембра унела Епифанија Думенка у диптих као поглавара „нове цркве Украјине“. Руска православна црква је саопштила да је с дубоким жаљењем примила вест о признавању поглавара расколничке структуре и додала да је због признавања Епифанија немогуће даље молитвено спомињање Теодора II током богослужења у оквиру Московске патријаршије.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала