Санкције не могу зауставити „Северни ток 2“ — остало још само 160 километара

© Фото : © Nord Stream 2 / Axel SchmidtШведски брод за постављање цеви и пловила за подршку током полагања цеви гасовода „Северни ток 2“
Шведски брод за постављање цеви и пловила за подршку током полагања цеви гасовода „Северни ток 2“ - Sputnik Србија
Пратите нас
Гасовод „Северни ток 2“ ће бити изграђен, без обзира на санкције и то што у овом тренутку није сигурно да ли швајцарска компанија „Олсиз“ може да заврши овај пројекат, саопштио је руски министар енергетике Александар Новак у интервјуу телевизији РБК.

„Засад је рано говорити о томе да ли ’Олсиз‘ може да изгради ’Северни ток 2‘. Они су обуставили радове како би искључили ризике санкције. Независно од санкција, гасовод ће бити изграђен, остало је да се постави нешто мање од 160 километара цеви“, рекао је Новак.

Изградња гасовода Северни ток 2 у Немачкој - Sputnik Србија
Русија има резервну опцију за „Северни ток 2“ — гасовод „Еугал“

Министар је нагласио да је „Олсиз“ затражила код Министарства финансија САД разјашњење и тек након његовог добијања биће јасно да ли она може да настави рад.

Председник САД Доналд Трамп је 21. децембра потписао војни буџет у износу од 738 милијарди долара, који укључује и санкције против гасовода „Северни ток 2“ и војну помоћ Украјини. Компанија „Олсиз“ је одмах обуставила рад. Међутим, по мишљењу експерата, „Гаспром“ би могао да заврши радове на гасоводу уз помоћ бродова „Фортуна“ и „Академик Черски“.

© SputnikСеверни ток 2
Санкције не могу зауставити  „Северни ток 2“ — остало још само 160 километара - Sputnik Србија
Северни ток 2
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала