У Чернобиљу први пут после катастрофе окићена јелка

© Sputnik / Mikhail Palinchak / Уђи у базу фотографијаЧернобиљ
Чернобиљ - Sputnik Србија
Пратите нас
Први пут од 1986. године и нуклеарне катастрофе у Чернобиљу у украјинском граду Припјату окићена је новогодишња јелка.

Некадашњи становници града дошли су да украсе јелку, саопштила је украјинска телевизија ЗИК.

Уместо уобичајених новогодишњих украса, јелка је окићена фотографијама из породичних албума.

Новогодишња јелка постављена је у центру града, испред зграде Палате културе „Енергетик“. То су урадиле туристичке агенције специјализоване за путовања у чернобиљску зону.

​Прошлог лета председник Украјине Владимир Зеленски потписао је указ којим се укидају неке забране за посећивања те зоне, а створен је и „зелени коридор“ за туристе. Зеленски је наложио Влади да предузме мере за развој туристичког потенцијала у Чернобиљу. Зеленски сматра да ће његов указ „бити почетак трансформације зоне отуђења у једну од тачака раста нове Украјине“. 

​Државна агенција Украјине за управљање зоном отуђења развила је водене руте за посете дуж река Припјат и Уж. Агенција уверава да је употреба рута потпуно безбедна. Према подацима агенције, 2019. године Чернобиљ је посетило више од 90.000 туриста.

Хаварија у нуклеарној електрани

Дана 26. априла 1986. године током планског тестирања на четвртом енергетском блоку нуклеарне електране догодила се експлозија. Нуклеарно језгро реактора је потпуно уништено, зграда погонске јединице делимично се срушила и дошло је до значајног емитовања радиоактивних честица у околину.

У тренутку несреће погинуле су две особе, око 600 људи из станице и ватрогасци добили су високе дозе зрачења (њих 28 је умрло у току те године). Више од 200.000 квадратних метара СССР-а било је изложено радиоактивној контаминацији. Према проценама стручњака, то је била највећа несрећа у историји нуклеарне енергије. У отклањању последица учествовало је више од 600.000 људи.

Град Припјат налази се на три километра од нуклеарне електране „Чернобиљ“. Пре несреће у њему је живело више од 47.000 људи, а сада је то град духова због високог нивоа радијације.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала