Успон Китаровића: Колико су председница Хрватске и њен супруг зарадили за пет година мандата

© AP Photo / Kamil ZihniogluКолинда Грабар-Китаровић са супругом Јаковом
Колинда Грабар-Китаровић са супругом Јаковом - Sputnik Србија
Пратите нас
Председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић и њен супруг Јаков увећали су своје богатство током пет година њеног мандата.

Како наводи „Индекс“, крај мандата њена породица дочекала је знатно богатија — кредит за стан од 105 квадрата у Загребу је отплаћен, а супруг Јаков, до 2015. године незапослен, успео је да нађе чак два добро плаћена посла и прикупи солидну уштеђевину.

Ни Колинда није лоше прошла што се тиче плате — у односу на почетак мандата, када јој је плата износила 3.000 евра, данас је 3.270 евра.

Имовинска карта

Хрватски портал анализирао је имовину председнице од претходне предизборне кампање 2014. године, када је званично у њеној имовинској карти наведено да су у власништву њене породице два стана у Загребу и два аутомобила. Породична уштеђевина тада је износила око 170.000 евра, а наведено је и да породица има у наследству 1/8 старе неусељиве куће у Лошињу и 1/12 мале пољопривредне парцеле на острву Цресу, чију је вредност описала као симболичну.

Стан у Загребу од 105 метара квадратних проценила је на око 200.000 евра, а тај стан је отплаћиван из кредита у висини 157.000 евра подигнутог код Привредне банке Загреб 2007. године.

Четири месеца касније, када је постала председница, пријавила је званичну имовинску карту, али је тада на њој било 35.000 евра уштеђевине мање, а у званичној пријави наведено је да је део кредита за стан отплатила продајом две мање некретнине и да јој је остало још скоро 25.000 евра да отплати.

Готово пет година касније, 2019, слика је потпуно другачија — породична штедња породице сада износи 108.132 евра, а ту је још штедња на име Колинде Грабар Китаровић, која износи 115.000 евра, 675 долара и 1.176 евра, а кредит је у потпуности отплаћен.

© AP Photo / Darko BandicПредседница Хрватске на гласачком месту у пратњи супруга Јакова
Успон Китаровића: Колико су председница Хрватске и њен супруг зарадили за пет година мандата - Sputnik Србија
Председница Хрватске на гласачком месту у пратњи супруга Јакова

Пословни узлет Јакова Китаровића

Пословни узлет Јакова Китаровића, иначе инжењера, почео је након што се његова супруга уселила у Пантовчак. Јаков је од 1998. године до 2008. године радио на ријечком Поморском факултету, где се и усавршавао након студија на Факултету електротехнике и рачунарства.

Како се наводи, академску каријеру прекинуо је 2008. јер је Колинда именована за амбасадорку у САД, а није радио ни у периоду од 2011. до 2014. године док је његова супруга била запослена у средишту НАТО-а у Бриселу као помоћник генералног секретара Алијансе за јавну дипломатију.

Он се запослио у децембру 2015. године, девет месеци након што је Колинда преузела функцију председника Хрватске у фирми „Реверсинг лабс д.о.о.“ из Загреба, која израђује компјутерске софтвере.

Плата коју је пријавио била је 1.800 евра, али како наводи „Индекс“, нико у фирми није знао да објасни шта ради Јаков Китаровић.

Шест месеци касније, прешао је у сплитски „АД Пластик“, произвођач пластичних делова за аутомобилску индустрију, за 2.200 евра месечно, иако ни у тој компанији нико није могао да одговори на питање шта тачно ради.

Јаков Китаровић запослен је и у швајцарској фирми „Сентинел холдинг АГ“, чији су власници Хрвати, где зарађује 24.000 евра годишње по уговору о делу.

Уз поменута примања, Јаков Китаровић је у 2019. години пријавио и сопствену уштеђевину од 23.000 евра. Уз све, два посла и богат друштвени живот, Јаков је тај који је задужен за чување њихово двоје деце, па „Индекс“ поставља питање када и како све то стигне.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала