Вулин: Ако могу Руси и Американци да имају елитне јединице, можемо и ми

© Ministarstvo odbrane / Goran StankovicПадобранци Војске Србије на вежби
Падобранци Војске Србије на вежби - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Војска Србије служи само српском народу и никоме више. То није војска коју воде и уређују странци. То је слободна војска слободне земље којом не командује нико до Србија и српски народ, изјавио је министар одбране Александар Вулин.

Министар Вулин се, у Народној скупштини Републике Србије током расправе о амандманима на најважнија стратешка документа у области одбране, залаже за то да се идуће године Закон о војсци пише поново.

„Не измене и допуне, него да се напише поново, од првог до последњег члана. Зато што усвајањем ових важних стратегијских докумената, коначно се стичу сви услови да знамо у ком правцу треба да водимо војску, па и како војска треба да изгледа. И неутралност, критиковали је или не, даје нам прилику и право да, у складу са нашим документима, сами одлучујемо какву ћемо војску хтети да направимо“, рекао је министар Вулин.

„Кад кажемо неутралност, то значи да не морамо да будемо интероперабилни са било ким другим, него само са самим собом, то нам даје наше опредељење за неутралност. Ми смо до сада морали да се прилагођавамо некаквим другим процедурама, сада не морамо. Правимо процедуре за себе, по себи. И из тога треба да произађе закон који ће бити писан од првог до последњег члана, нагласио је министар Вулин.

Министар одбране је додао да из тога произилази и организација Војске Србије, коју, по његовом мишљењу, треба мењати.

„Један од разлога зашто смо вратили 63. и 72. у ранг бригада није зато што се одједанпут створило још 500 падобранаца који су прошли све обуке и то могу да постану, већ што треба обезбедити простор да се те бригаде попуне и простор да добију нове тактичке задатке, а добиће их у складу с овом стратегијом“, рекао је министар одбране и додао да је то нарочито важно и за морал људи, да се види да се цене и не заборављају они који су бранили своју земљу.

Упитао је зашто се Американци не одрекну 101. Аирборне, или Руси, своје Гардијске бригаде.

„Американци још увек имају коњичке називе, и не само они, и Велика Британија. А немају коње, имају тенкове. Једноставно, чувате своју традицију, и ми смо то урадили, а уз то, новом формацијом, омогућили смо већи број формацијских места, другачијим распоредом, да људи, припадници специјалних јединица, могу од почетка до краја своје каријере да остану у тој јединици, јер су за њу бескрајно везани", истакао је министар одбране.

Он је утврдио да војсци треба Управа за морал, и да је зато враћена.

„Када су рађене те такозване реформе, након 2000. године, имали смо разне стране консултанте, и један од њих, када је укинуо Управу за морал, рекао је да нам то не треба. Онда су наши официри питали, како не треба? Српска војска је то увек имала. Објаснили су – ваш морал промовише такве вредности које су увредљиве за ваше суседе. Нама треба Управа за морал, и све војске имају неку врсту управе за морал. Руска армија је сад увела и помоћника министра одбране за морал, који се бави само тиме“, рекао је министар Вулин и подсетио да је морал скуп вредности које једну војску чине.

Војска Србије није некакав однарођени субјект, нити  група плаћеника које можете послати где год хоћете, да раде шта год хоће. Српска војска је део народа, и она чува вредности које су наш народ учиниле великим.

Министар Вулин је истакао и да му је драго што посланици примећују да српска војска јача, да је боља него што је била, и да се осавремењује и да се више води рачуна о њој и њеним традицијама.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала