Адвокатица са Малте о најави депортације српске деце: Могуће су и расистичке конотације

© Sputnik / Милена ЦмиљанићМалта
Малта - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Лара Димитријевић, адвокатица са Малте, каже да је у случају српске деце којој прети депортација одлука у рукама Имиграционог одбора. Уколико Одбор потврди одлуку о депортацији, могућа је жалба Уставном суду. Тешко је проценити да ли је реч о политичкој одлуци, али не могу се искључити „расистичке конотације“, напомиње она.

Након најаве да ће родитељи чијој деци прети депортација са Малте уложити жалбу Уставном суду, поставља се питање — шта још урадити да се одлука преиначи.

Вест да двадесет двоје деце, пореклом из земаља које нису чланице ЕУ, а међу којима је највише деце из Србије, немају право да више бораве на Малти због недовољних зарада родитеља — изазвала је велику буру у Србији, али и на Малти. Покренута је петиција, реаговало је и Министарство спољних послова Србија, као и бројне јавне личности са Малте, али тамошње власти су остале при својој одлуци.

Лара Димитријевић, адвокатица са Малте специјализована за породично право, за Б92 истиче да је на одлуку да се деца „одстране“ са Малте већ апеловао малтешки Имиграциони апелациони одбор, те да жалбу Уставном суду Малте никако не треба искључити, јер би то био исправан потез родитеља у овом случају.

Како истиче Димитријевићева, одлука је базирана на кршењу фундаменталних људских права, и то због „погрешне интерпретације“ директива Европске уније. У овом случају може да буде донета и одлука о изузећу.

„Одлука је сада у рукама Имиграционог одбора. Уколико Oдбор потврди одлуку о депортацији, онда жалба Уставном суду постаје актуелна“, наглашава Димитријевићева и додаје да је тешко проценити да ли је реч о политичкој одлуци, али да се не могу искључити „расистичке конотације“.

Одлука да Агенција за држављанство и боравак Малте не изда боравишне дозволе за децу која су по њеној процени у ризику од сиромаштва подигла је велику буру у српској јавности. Међутим, подршка и разумевање не изостаје ни од сународника ове острвске земље, као и медија који прате развој догађаја.

„Мислим да је случај изазвао малу буру у медијима, поготову ако узмемо у обзир тренутну компликовану политичку ситуацију на Малти. Реакције јавности су углавном позитивне и погођене породице добијају јавну подршку са свих страна“, рекла је Димитријевићева, нагласивши да српска деца ипак имају другачији правни третман од малишана из других земаља којима, такође, прети депортација.

„Ја знам да постоји бар још једна земља чији становници на Малти добијају слична решења. За њих је исто поднесена жалба Имиграционом одбору, али број тих случајева је значајно мањи него за становнике српске националности. У сваком погледу, ово је случај велике неправде и очигледан случај кршења људских права деце и породица“, закључила је она.

Из Србије је стигла иницијатива да малтешке власти преиспитају своју одлуку. Како је најављено, овај проблем политичари ће разматрати у јануару.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала