Лавров за Спутњик: Санкције против „Северног тока 2“ — безобразно мешање у европски бизнис

© Sputnik / Валерий Мельников / Уђи у базу фотографијаМинистар спољних послова Русије Сергеј Лавров
Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров - Sputnik Србија
Пратите нас
Санкције САД против гасовода „Северни ток 2“ представљају безобразно и цинично мешање у вођење европског бизниса, изјавио је шеф руске дипломатије Сергеј Лавров.
„Изградња гасовода се ближи крају, управо зато су се и појачали напори противника да се пројекат осујети. Укључивање санкција у амерички закон о одбрани за 2020. годину је безобразан и циничан потез мешања у европске послове“, рекао је.

Лавров је оценио и да су поједини амерички сенатори малтене испалили директне претње челницима компанија које су укључене у изградњу овог гасовода.

Руски шеф дипломатије је такође изразио и уверење да ће гасовод, упркос санкцијама, бити изграђен, као и да је једини разлог због чега је Америка увела санкције — да би Европи продавала сопствени гас.

Подсетимо — председник САД Доналд Трамп је 21. децембра потписао војни буџет у износу од 738 милијарди долара, који укључује и санкције против гасовода „Северни ток 2“ и војну помоћ Украјини.

Компанија „Олсиз“ је одмах обуставила рад. Међутим, по мишљењу експерата, „Гаспром“ би самостално могао да заврши радове на гасоводу уз помоћ бродова „Фортуна“ и „Академик Черски“.

Русија нема разлог да се врати у Г8

Лавров је у интервјуу за Спутњик рекао и да Русија нема жељу ни стимуланс да ради на повратку у Г8, будући да актуелна Г7, која је формирана још за време Хладног рата, не одговара реалности, пре свега јер у њу нису укључени нови светски центри моћи.

„Без њиховог доприноса није могуће ефикасно изаћи на крај са свим изазовима и претњама које са собом носи данашњица“, нагласио је.

Лавров је навео и да није Русија иступила из Г8, већ су то учиниле седам преосталих земаља након државног преврата у Украјини 2014. године.

Са друге стране, руски министар је навео и да није случајно што се највећи успеси по питању разговора о кључним економским питањима постижу управо на састанцима Групе 20 најразвијенијих земаља.

Лавров је искористио прилику да позове представнике Групе седам најразвијенијих земаља света, уколико желе, да наредни самит одрже у Русији.

„Можемо их примити и у Москви, али и у Санкт Петербургу, Сочију или на Јалти“, додао је он.

На дијалог са САД гледамо реално

Давати некакве прогнозе за следећу годину по питању дијалога са Западом је тешко, много ће зависити од њихове спремности, а пре свега Вашингтона, да престану да користе инструменте попут уцена, притисака и једностраних санкција, већ да почну да се придржавају међународног права.

Русија ће наставити да улаже напоре по питању јачања глобалне и регионалне безбедности, настојећи да дипломатским путем реши конфликтне и кризне ситуације, било да је реч о Сирији или Украјини.

Русија ће у те сврхе користити своје чланство у организацијама као што су УН, али и у Г20, БРИКС и ШОС.

Има ли перспективе да се продужи СТАРТ-3?

„Русија је јасно формулисала свој приступ када је реч о споразуму СТАРТ-3“, изјавио је Лавров и додао да се Москва залаже за његово продужење без икаквих услова.

„Што се тиче рокова, председник Русије Владимир Путин рекао је да је Русија спремна да то учини што је пре могуће, чак и пре завршетка ове године, али је свакако потребно да то буде учињено до његовог истека — 5. фебруара 2021. године“, нагласио је Лавров.

Он је такође рекао и да то подразумева не само постизање договора са Американцима, већ и испуњење одређених процедура у руском Парламенту, будући да је реч о изменама федералних закона.

Када је реч о самом споразуму, Лавров је рекао да се Русија залаже за очување, јер је то међународни инструмент који ограничава нуклеарни потенцијал две највеће нуклеарне земље на свету — Русије и САД.

Лавров је, међутим, оценио да САД још увек нису изнеле јасан став по питању продужавања овог Споразума.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала