Огласила се Митрополија: Деобе и мржња у Црној Гори, најтужнији Божић у новијој историји

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Koroner / Front view of Cetinje Monastery in MontenegroЦетињски манастир
Цетињски манастир - Sputnik Србија
Пратите нас
Хапшењем опозиционих посланика и насиљем према окупљеним грађанима широм земље, изазване су нечувене деобе и мржња. Православни верници дочекују један од најтужнијих Божића у новијој историји, саопштила је Митрополија црногорско-приморска (МЦП) после усвајања Закона о слободи вероисповести.

Митрополија је оценила да је Закон о слободи вероисповести, који је рано јутрос усвојен, дискриминаторски и неуставан и оценила је да је црногорска власт, одбијањем амандмана МЦП, потврдила сумње да се закон доноси да би се „приступило отимачини имовине православне цркве“.

МЦП је у саопштењу навела да су Парламент и Влада одбили три амандмана које је МЦП предложила преко посланика Демократског фронта, а који су, како оцењују, представљали „часни излаз за све у овој нечасној работи“, чиме су у суштини одбили да се о својинско-правним односима расправља пред судовима земље у редовним поступцима, у складу са препорукама Венецијанске комисије.

„На тај начин су јасно потврђене сумње наше Цркве да се овај Закон, пре и изнад свега, доноси, не да би се обезбедила слобода вере, већ да би се приступило отимачини имовине Православне Цркве и тиме започела реализација циља из програма владајуће партије, који је прокламовао председник те партије и председник Црне Горе — стварању/’обнови‘ нове, државне, подобне и послушне режиму ’аутокефалне црногорске православне цркве‘“, наводи МЦП.

Истиче се да сву одговорност за последице доношења таквог Закона сносе директно посланици који су гласали за његово усвајање, Влада Црне Горе, која га је предложила, и Мило Ђукановић, председник Црне Горе.

„Тиме су, а нарочито хапшењем опозиционих посланика и насиљем према окупљеним грађанима широм земље, изазване нечувене деобе и мржња и Црна Гора је уведена у ситуацију која никоме не може донети добро“, оцењује МЦП.

„Захваљујући овоме, православни верници у Црној Гори дочекују један од најтужнијих Божића у новијој историји“, наводи се у саопштењу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала