Захарова: „Северни ток 2“ је европска ствар и не тиче се САД

© Sputnik / Максим Блинов / Уђи у базу фотографијаПортпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова
Портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова - Sputnik Србија
Пратите нас
Пројекат гасовода „Северни ток 2“ је европска ствар, која се не тиче САД, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Када би се 'Северни ток 2' некако тицао територије која би припадала САД, могла би још и да разумем разговор о умешаности Вашингтона у та питања. То је иначе европска ствар. То се не тиче никога осим земаља које су укључене у тај пројекат географски и финансијски“, рекла је Марија Захарова за телевизијски канал „Русија 24“.

Председник САД Доналд Трамп је 20. децембра потписао одбрамбени буџет за 2020. годину који, пре свега, подразумева санкције против гасовода „Северни ток 2“ и „Турски ток“. САД траже од компанија које постављају цеви за гасовод да под хитно прекину његову изградњу.

Швајцарска компанија „Алзеас“ је већ обуставила посао.

Пројекат „Северни ток 2“ подразумева изградњу два крака гасовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње од обала Русије, преко Балтичког мора, до Немачке. Учесници у пројекту су углавном европске компаније.

„Гаспром“ је раније планирао да гасовод буде завршен до краја ове године. Министар енергетике Александар Новак је, међутим, рекао новинарима да би „Северни ток 2“ требало да буде завршен до краја следеће године.

© Фото : Nord Stream 2 / Paul LangrockПолагање цеви током изградње гасовода "Северни ток 2" у Лубмину
Захарова: „Северни ток 2“ је европска ствар и не тиче се САД - Sputnik Србија
Полагање цеви током изградње гасовода "Северни ток 2" у Лубмину

Истински циљ Америке је Кина

САД су Русију искористили као погодан изговор за пропаст Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета, а истински разлог за одустајање од тог документа је у страху од потенцијала Кине, рекла је Захарова.

„Као основни разлог за пропаст Споразума о ракетама Американци су видели не толико нас, колико, како је касније постало очигледно – Кину. Због тога је Русија у датом случају просто била погодна тачка за почетак рушења још једног међународног споразума“, рекла је Захарова.

Према њеним речима, апсолутно је очигледно да је Вашингтон забринут због економских и војних могућности Пекинга.

„Наравно, њих највише брине Кина. Брине их Кина и из угла економске моћи… Почели су прави трговински рат с Кином. Брине их Кина и из угла растуће војне моћи, утицаја у региону и тако даље“, додала је Захарова.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала