„Њујорк тајмс“: Руски „авангард“ отворио ново поглавље у трци у наоружању

© Russian Defence Ministry / Уђи у базу фотографијаРакета "авангард"
Ракета авангард - Sputnik Србија
Пратите нас
Руска армија објавила је да уводи у употребу ново хиперсонично наоружање које се креће огромном брзином и може с лакоћом да савлада противракетни систем САД. Тиме Москва потенцијално „отвара нову страницу у дугогодишњој трци у наоружању водећих нуклеарних држава“, пише „Њујорк тајмс“.

Руски министар одбране Сергеј Шојгу обавестио је председника државе Владимира Путина да је први пук, наоружан најновијим стратешким ракетним комплексом са хиперсоничним крстарећим бојевим блоком „авангард“ ступио на борбено дежурство. Пук је размештен у граду Јасниј у Оренбуршкој области, на граници са Казахстаном.

Ново хиперсонично оружје креће се невероватно брзо — више од 6.115 километара на час.

Наоружање може да носи нуклеарно пуњење и да маневрише по непредвидивим путањама, због чега савремени системи заштите вероватно тешко могу да га прате, а самим тим тешко могу и да га оборе, наводи „Њујорк тајмс“.

Амерички чиновници признају да не сумњају да је Русија произвела хиперсонично оружје које функционише. Она је годинама радила на тој технологији и активно улагала средства у њен развој да би преокренула ситуацију карактеристичну за Хладни рат, у којој је „често каскала за америчким нуклеарним системима наоружања“.

Ако „авангард“ ради онако како је пре неколико година говорио Владимир Путин, онда ће комплекс знатно ојачати ионако моћне нуклеарне снаге Москве, сматра Вашингтон.

Америчке дипломате, такође, не искључују могућност да својом најавом Москва покушава да подстакне Вашингтон на нову рунду преговора. Руске власти желе да Доналд Трамп продужи важећи Споразум о контроли нуклеарног наоружања, чији рок истиче 2021. године.

© Министарство одбране РусијеТестирање хиперзвучног ракетног система "Авангард"
„Њујорк тајмс“: Руски „авангард“ отворио ново поглавље у трци у наоружању - Sputnik Србија
Тестирање хиперзвучног ракетног система "Авангард"

Трампова администрација је у више наврата саопштила да не гори од жеље да продужи Споразум о нуклеарном наоружању. Шеф Беле куће је изјавио да жели да закључи нови споразум, у који ће бити укључена и Кина и друге земље које имају нуклеарно наоружање, али Пекинг није заинтересован за тај предлог, подсећа „Њујорк тајмс“.

Амерички председник је, такође, више пута предлагао да се покрене нова трка у наоружању и рекао да се нада да ће америчка технологија на крају одржати предност.

Иако се некада сматрало да САД знатно предњаче у хиперсоничним технологијама у поређењу са другим земљама, темпо развоја у том правцу се током протеклих година веома успорио, наводи лист.

„Кина и Русија су хиперсонично оружје учиниле националним приоритетом. А ми то нисмо учинили. Свака служба сада има важан хиперзвучни програм који омогућава разним ресорима да надокнаде пропуштено“, изјавио је представник америчке војне авијације задужен за набавке и технологију Вилијам Ропер.

Високо рангирани представници Пентагона наводе да САД планирају да хиперсонично наоружање уведу у употребу до 2022. године. Поједини експерти, међутим, сматрају да је тај рок превише оптимистичан, наводи „Њујорк тајмс“.

Лист подсећа да Русија поред „авангарда“ развија и неколико других пројеката, међу којима су торпеда далеког дејства, која могу да изведу нуклеарни напад на западну обалу Америке, као и крстареће ракете на нуклеарни погон.

Нови амерички одбрамбени буџет подразумева издвајање знатне количине новца за развијање новог хиперсоничног оружја, као и средстава за заштиту од њега. Представник Пентагона Роберт Карвер рекао је да рад у том правцу остаје приоритет техничких истраживања и анализа тог Министарства, закључује „Њујорк тајмс“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала