Русија покренула серијску производњу ракетног комплекса „Авангард“

© Фото : Ministry of Defence of the Russian FederationСлика руског стратешког ракетног система са хиперсоничком јединицом за планирање
Слика руског стратешког ракетног система са хиперсоничком јединицом за планирање - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија је покренула серијску производњу перспективног ракетног комплекса са хиперсоничним блоком „Авангард“, изјавио је заменик министра одбране те земље Алексеј Криворучко.

Вест о томе да је серијска производња ових ракетних система покренута стиже само дан након што је министар одбране Русије Сергеј Шојгу саопштио да је први пук овог хиперзвучног блока постао оперативан и ступио на дужност у Оренбуржској области.

Криворучко ја најавио и да ће следеће године бити потписан још један трогодишњи уговор о изради ракетних комплекса „Јарс“, како би се модернизовала још три ракетна пука.

У плану је, додао је он, да се изради и мобилни комплекс навођених ракета „Сирена М“, што ће довести до тога да до 2022. године укупно 92 одсто ракетних снага руске војске буде опремљено савременим наоружањем.

Шта је Авангард?

Реч је о хиперзвучном крстарећем блоку који је у стању да носи нуклеарне и конвенционалне бојеве главе.

Поред тога, „Авангард“ има интерконтинентални домет и може да лети у густим слојевима атмосфере, на граници са стратосфером, а у стању је да развије брзину 27 пута већу од звука.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала