Сабор народа Боке: Формиран Одбор за одбрану светиње

© Sputnik / Александар МилачићМанастир Савина код Херцег Новог.
Манастир Савина код Херцег Новог. - Sputnik Србија
Пратите нас
У грбаљском Манастиру Подластва код Будве синоћ је оформљен „Одбор за одбрану светиње“, саопштено је из Митрополије црногорско-приморске.

„Бројни грађани из све четири бокешке општине пристигли на трибину Устанак у Боки Которској 1869. године, у организацији Матице Боке и Народне библиотеке Будве, разговарали су са митрополитом црногорско-приморским о начину даљег деловања због усвајања Закона о слободи вероисповести. Усвајање закона изазвало је незадовољство верника и свештенства Српске православне цркве, које се манифестовало и блокирањем саобраћајница широм Црне Горе, међу којим и раскрснице на магистрали ка Котору, Будви, Тивту и Радовићима“, пише на сајту МЦП.

Из Митрополије је речено да је својеврсни сабор народа Боке, како су га окупљени назвали, благословио архијерејски намесник бококоторски, парох которски, протојереј–ставрофор Момчило Кривокапић, а присуствовао му је и председник општине Будва Бато Царевић.

У име Матице Боке присутне је поздравио Иво Кнежевић.

„Питање свих питања је да ли би нас било данас овде да није било храбрости и жртава наших предака“, поручио је Кнежевић.

У уводној речи у име Иницијативног одбора за обележавање Бокељског устанка 1869. године Жељко Ћетковић се осврнуо на историјат овог значајног догађаја и да су бокешки устаници приморали Турску и Аустроугарску да направе савез против њих.

„Ја данас верујем, ако смо сложни као пре 150 година, да можемо да постигнемо све што су захтеви савременог доба“, казао је Ћетковић.

Након излагања академика Зорана Лакића, доктора Мирослава Лукетић, магистра Сава Мартиновића и Марка Б. Ивановића, обратио се парох горњогрбаљски Мијајло Бацковић.

„Управо док је трајао овај скуп у Никшићу полиција је тукла грађане који су се скупили испред храма, а у Београду испред амбасаде Црне Горе студенти са својим професорима и опозициони политичари изражавају своје неслагање са овим законом“, рекао је отац Мијајло Бацковић.

Некрштени хоће да оснивају цркву

Он је казао да „Црква Божија никада неће оставити свој народ“ и да се у Црној Гори дешава апсурдна ситуација да „некрштени хоће да оснивају цркву“.

„Ово је својеврсни сабор Бокеља овога краја. Вечерас видим да имамо Грбљана, Кривошијана, Маина, Побора, Паштровића, Будвана, Новљана, значи — сви Бокељи су ту. Питамо нашег Владику — како ћемо да наставимо. Знам да су Митрополит и Владика Јоаникије јуче препустили верном народу искључиву организацију, након чега се прикључило свештенство и наше НВО. 45 руку, међу којима, нажалост, и наша браћа Римокатолици и Муслимани, подигли су своје руке и поред молбе Митрополитове да се одложи, да сачекамо Рођење Христово. Нису пристали, слушајући безумље једног човека“, казао је отац Бацковић.

Он је назначио да је за њега Закон ништаван и да га не признаје, јер је донесен „на крајње неуставан начин“.

Истакао је и да су грађани окупљени у Манастиру гласањем синоћ остали при заклетви коју су дали на Тројичинданском, а затим и на Световасилијевском сабору, као и претходне ноћи, када су рекли да ће бранити своје светиње и да ће у свим градовима направити одборе.

На позив једног од учесника трибине „онима који су гласали за ДПС — да то више никада не ураде“, отац Бацковић је казао да „онога тренутка када је та странка почела да гони Цркву Божију кроз свој програм, институционално, од тог тренутка морате да одлучите да ли ћете да будете чланови ДПС-а или Цркве Божије“.

Домаћин трибине у Манастиру Подластва била је мати Аквилина.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала