Моја Русија: Новогодишња чаролија у Москви /видео/

© Sputnik / Оливера ИкодиновићНовогодишња чаролија у Москви
Новогодишња чаролија у Москви - Sputnik Србија
Пратите нас
Нова година се у Русији дочекује чак 11 пута, у 11 временских зона, а главна прослава биће одржана на Црвеном тргу у Москви.

Празнична атмосфера у главном граду Русије осећа се већ данима. Традиционално се уочи новогодишњих празника у Москви одржава фестивал „Путовање у Божић“. Цео месец на више од 80 локација у граду одржавају се различити догађаји: новогодишњи и божићни вашари, позоришне представе, концерти, балети на леду и гастрономски фестивали.

Ове године тема фестивала је „Москва — престоница Божића и Нове године“. Главни украс празника је новогодишња шума од 130 јелки на Тргу Мањеж. Ту посетиоци фестивала могу да „пропутују“ и кроз европске градове који су познати по својим божићним традицијама — Берн, Брисел, Беч, Праг, Копенхаген, Стразбур и друге; да купе сувенире из тих градова и да пробају посластице попут белгијских вафли и чоколаде или литванске торте необичног облика — шакотис.

Традиција прослављања Нове године у Русији започета је пре 320 година, када је цар Петар Први издао Указ, којим је одредио да се Нова година прославља као у Европи — 1. јануара, a не 1. септембра, како је било до тада. Тада се у Русији појавио и главни симбол овог празника — јелка. Царским указом свим Московљанима је наређено да славе Нову годину, праве ватромете и честитају једни другима.

Током историје Божић и Нова година су забрањивани, па су прослављани тајно. Тако се Нова година претворила у прави породични празник, који се и данас најрадије слави у кругу најближих, у кући или на дачи, уз богату трпезу, незаобилазну салату „оливије“ и мандарине.

Како изгледа (пред) новогодишња Москва? Шта је руски Деда Мраз пожелео српском народу? Како Руси славе и какве обичаје имају у новогодишњој ноћи? Колико новца троше? Одговоре на та и многа друга пиштања сазнаћете у новој епизоди видео-блога „Моја Русија“.

Новинарка Спутњика Оливера Икодиновић у видео-блогу „Моја Русија“ сваке друге недеље вас води на вама позната, али и скривена места Москве и Русије. Завирите са нама у различите кутке Русије и њене престонице, упознајте њихове лепоте и традицију и осетите дух земље и душу Руса.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала