Санадер осуђен на шест година затвора за аферу Ина-МОЛ

© AFP 2023Иво Санадер у судници
Иво Санадер у судници - Sputnik Србија
Пратите нас
Бивши хрватски премијер Иво Санадер осуђен је на шест година затвора због примања мита у афери Ина-МОЛ.

Осим Санадера, кривим је проглaшен и директор мађарског МОЛ-а Золт Хернади на две године затвора због давања мита, а одлука је неправоснажна, преноси загребачки портал „Индекс“.

Осим за примање 10 милиона евра мита, како би Мађарима препустио управљачка права у Ини, Санадер је оптужен и да је с Хернадијем договорио издвајање нерентабилног дела плинског пословања из Ине.

У образложењу судије, Санадер је заједно са Хернадијем договорио да ће за износ од 10 милиoна евра договорити да Хрватска МОЛ-у препустити одлучујући глас у пословању Ине.

„Користећи положај и ауторитет премијера приказао је да је потребно издвајање плинског пословања из Ине и да се измени међудеоничарски уговор. На седници владе затражио је да се прихвати извештај којим се МОЛУ-у препушта управљање Ином, што је Влада и прихватила и без основе дала МОЛУ-у управљање Ином“, навео је судија.

Уколико пресуда постане правоснажна, Санадер ће, по захтеву Тужилаштва, држави морати да врати 10 милиона евра.
Санадер се од априла налази на издржавању затворске казне због примања провизије у афери Планинска и није био на завршним говорима јер се опоравља од операције, па се завршни део суђења водио у његовом одсуству.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала