Бугарски политичар: Која је цена пољупца са Трампом?

© AP Photo / Patrick SemanskyБугарски премијер Бојко Борисов и амерички председник Доналд Трамп на састанку у Белој кући
Бугарски премијер Бојко Борисов и амерички председник Доналд Трамп на састанку у Белој кући - Sputnik Србија
Пратите нас
Куповина америчких авиона Ф-16 била је цена коју је Бугарска платила за посету свог премијера Бојка Борисова Белој кући, изјавио је лидер партије АБВ Румен Петков.

„Слабо смо се припремили за састанак: да смо им дали још две милијарде, они (Борисов и Трамп) би се још и у уста пољубили. Схватате да је платити две милијарде (лева) за авионе на које треба чекати — увредљиво и ружно. Цео свет нам се смеје. Плаћамо авионе који ће бити направљени у фабрици која још не постоји“, рекао је Петков за „Телевизију Европа“.

Он сматра да су Сједињене Америчке Државе стратешки партнер Бугарске и земље морају да имају добре односе, али не на штету благостања Бугарске. Софија такође не треба да бира између односа са Сједињеним Америчким Државама и Русијом.

НАСА-ина капсула Орион на ракети Делта IV током лансирања са Кејп Канаверала на Флориди. - Sputnik Србија
Бугари траже од Трампа Ф-35 и пут на Месец

„Ако тежимо томе да нас неко тапше по рамену, а да притом неко други лоше гледа на нас, то је криминално понашање... Бугарска је била чланица Варшавског пакта, али то није утицало на њене односе са Савезном Републиком Немачком или Великом Британијом“, истакао је он.

Петков је више пута критиковао куповину америчких ловаца. Раније је Петков упоредио авионе са „скупим усисивачима“ и оптужио владу за закључивање уговора који је у супротности са националним интересима Бугарске.

И председник Бугарске Румен Радев критиковао је процедуру избора нових ловаца. У јулу је шеф државе блокирао ову куповину, али је недељу дана касније вето превладан већином гласова.

У августу је Министарство одбране Бугарске у потпуности исплатило осам авиона. Њихова вредност је скоро 1,26 милијарди долара, а биће испоручени крајем 2023. и 2024. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала