Кремљ: Путин користи свој ауторитет да подстакне размену заробљеника између Кијева и Донбаса

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаДмитриј Песков
Дмитриј Песков - Sputnik Србија
Пратите нас
Представници украјинске власти немају директан контакт са самопроглашеним Доњецком Народном Републиком и Луганском Народном Републиком, а да такви контакти постоје, размена заробљеника би се одвијала брже, рекао је портпарол председника Русије Дмитриј Песков.

„Украјинске колеге заправо немају директне билатералне контакте са представницима ДНР и ЛНР. Да ти контакти постоје, онда би се, вероватно, ствари на том плану много лакше решавале. Тамо постоји трочлана комисија, само због тога што нема директне комуникације“, рекао је Песков.

Он је додао да заробљенике у Донбасу размењују учесници конфликта, а да руски председник Владимир Путин не учествује у томе. Он само користи свој ауторитет за подстицање дијалога, нагласио је Песков.

„Председник Русије не учествује у тим преговорима и контактима. Руски председник користи свој утицај и свој ауторитет да би подстакао ту размену. Размену врше стране сукоба. Као што знате, Русија нема везе са тим“, рекао је Песков.

Он је нагласио да је „апсолутно нетачно и погрешно“ тумачити учешће Русије у преговарачком процесу као чињеницу да она преузима на себе одговорност за акције оних који су ослобођени током размена.

У Донбасу је 29. децембра извршена прва размена заробљеника у последње две године. Кијев је предао Донбасу 124 особе, док је 76 људи враћено на територију која је под контролом Украјине. Служба безбедности Украјине је саопштила да се у оквиру билатералне размене на територију која је под контролом Кијева вратило 12 војника и 64 цивила.

Украјинске власти су у априлу 2014. године почеле војну операцију против самопроглашених република Донбаса које су прогласиле независност после државног преврата у Украјини. Према последњим подацима Уједињених нација, у том сукобу је страдало око 13.000 људи.

Решавање ситуације у Донбасу разматра се, поред осталог, на састанцима контакт-групе у Минску, која је од септембра 2014. године усвојила већ три документа са препорукама за смиривање сукоба.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала