Велика превара зелених - пластичне кесе нису штетне

Пратите насTelegramOdyssey
Од Нове године у Београду ће трговци уместо досадашњих пластичних кеса у продавницама морати да понуде потрошачима пластичну кесу која је биоразградива. Како ће бити у остатку Србије — није још познато.

У циљу елиминације пластичних кеса трговци су почели да их наплаћују, и то је, према проценама, већ смањило њихову потрошњу за 70 одсто.

Пластичне кесе су проглашене за великог кривца за загађење животне средине. Европска унија је 2015. године донела директиву о пластичним кесама, којом се тражи смањење коришћења, а не забрана пластичних кеса. Многи стручњаци, позивајући се на студију спроведену у Данској, на пример, упозоравају да папирне или памучне кесе које се предлажу као алтернативе, нису заправо еколошки прихватљивије.

О томе да ли су пластичне кесе заиста велики еколошки проблем, како се то приказује или је све то пренадувано, у „Енергији Спутњика“ Јелица Путниковић разговара са професором доктором Драгославом Стоиљковићем, водећим стручњаком у области полимера у региону и пензионисаним професором Технолошког факултета у Новом Саду.

Интервју Драгослав Стоиљковић

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала