Војска Србије представила модернизовано борбено возило БВП М-80А /фото, видео/

© Фото : Министарство одбранеНово борбено возило Воскје Србије БВП М-80А
Ново борбено возило Воскје Србије БВП М-80А - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Војска Србије представила је данас модернизовано борбено возило пешадије БВП М-80А. Ово борбено возило спада у једну од најважнијих, ако не и најважнију борбену платформу Копнене војске.

Купола на возилу је потпуно нове конструкције, са знатно већим нивоом балистичке заштите, снажнијим наоружањем, топом 30 милиметара, аутоматским бацачем граната 30 милиметара, фамилијом противоклопних ракета, радио вођених 2Т5 и жицом вођених модернизованих „Маљутки“ 2Ф и 2Т.

Купола је опремљена потпуно новим оптоелектронским системом са термовизијском камером великог домета.

Презентацији новог борбеног возила у Центру за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци“ присуствовао је и министар одбране Александар Вулин, који је том приликом најавио за наредну годину много нових средстава, модернизованих и унапређених, која су у стању да одговоре и на изазове који се постављају и у нашем окружењу.

„Неке земље се ослањају на донације. Неке се ослањају на то шта ће им неко дати или чак за шта ће се и колико задужити да би купили неко модерно средство. Ми смо у стању да, захваљујући нашој памети, нашим инжењерима и нашем улагању, од постојећих средстава створимо средства која могу у потпуности да парирају ономе што они или купују или добијају из донација“, казао је министар.

© Фото : Министарство одбранеНово борбено возило Воскје Србије БВП М-80А
Војска Србије представила модернизовано борбено возило БВП М-80А /фото, видео/ - Sputnik Србија
Ново борбено возило Воскје Србије БВП М-80А

Додао је да ће Војска Србије увек бити у стању да предњачи и спремна да одговори на сваки изазов, док год има овакве инжењере и користи своје знање и своју памет.

Према речима в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненада Милорадовића борбено возило пешадије БВП М-80А спада у једну од најважнијих, ако не и најважнију борбену платформу Копнене војске и његова модернизација једно је од приоритетних задатака развоја Војнотехничког института са Одбрамбеном индустријом Србије.

„Један од основних захтева за модернизацију је да се значајно повећа ниво балистичке заштите овог средства и да се повећа ватрена моћ“, објашњава Милорадовић и додаје да је ради повећања балистичке заштите оклопног тела извршена потпуна реорганизација унутрашњег простора и елемената за смештај посаде возила, а као компензација услед повећања масе возила повећана је снага мотора.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала