Асанж: Умирем полако овде /видео/

© RuptlyЏулијан Асанж
Џулијан Асанж - Sputnik Србија
Пратите нас
Јулиан Асанж звучао је „дрогирано“ и имао је проблема са говором током разговора који је обавио из затвора са британским новинаром Воганом Смитом.

Асанж је имао право на један телефонски позив из затвора „Белмарш“ на југоистоку Лондона за Божић.

„Мислим да је желео неколико минута бега како би оживео срећна сећања“, рекао је Смит, додајући како је Асанж 2010. године последњи пут провео празник у свом дому.

Истакао је како је кратки разговор био далеко од веселог, а да се његово стање погоршавало током разговора.

„Његов говор је био неразговетан. Говорио је полако. Јулиан је особа која гласно артикулира и говори врло јасно. Звучао је грозно, било је узнемирујуће слушати га. Рекао је ’умирем полако овде‘“, рекао је новинар.

Иако Асанж није то рекао током позива, Смит каже да верује да је био под седативима, а да су истог мишљења и они који су раније посећивали Асанжа.

Смит није први који је покренуо ово питање, али британске власти су одбијале да открију да ли су Асанжу у затвору давани психотропни лекови, уз напомену да га не малтретирају. Али с обзиром на то да га држе у самици 23 сата дневно, а захтеви многобројних лекара да испитају његово физичко здравље су одбијени, Смит је рекао како му је тешко да поверује у реч службеника.

„Јулиан је био изузетно добро друштво током Божића 2010. године, али мушкарац с којим сам разговарао телефоном је био друга особа. Не разумем зашто је он у затвору ’Белмарш‘. Он је у притвору и није опасност за јавност“, рекао је Смит.

„Белмарш“ је затвор А категорије, што је најјачи сигурносни систем у Великој Британији и намењен је за изузетно опасне оптуженике, оне који су имали више покушаја бежања из затвора, вишеструке убице и терористе. Асанж не спада ни у једну од наведених категорија.

„Јасно је да ово што се дешава Јулиану има много више везе са осветом и постављањем примера за одвраћање других од дирања америчке моћи на овај начин“, рекао је Смит.

Поручио је како ће наставити да врши притисак на британске власти да му одговоре о здрављу и третману Асанжа, који би коначно након седам година требао да добије поштено саслушање на суду.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала