Црна Гора оптужила Русију да се меша у њене унутрашње ствари

© Sputnik / Милена ЦмиљанићЗастава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Русија се на неприхватљив начин мијеша у унутрашње ствари Црне Горе, саопштено је из Министарства спољних послова (МСП) Црне Горе.

Из МСП су реаговали на наводе Министарства спољних послова Русије да у Црној Гори јача притисак на Српску православну цркву, како би се у потпуности истиснула.

„Коментаром Департмана за информације и штампу Министарства спољних послова Руске Федерације поводом Закона о слободи вјероисповијести и увјерења и правном положају вјерских заједница још једном се, послије извјесног затишја, на жалост потврђује континуитет неприхватљивог, тешко разумљивог и флагрантног мијешања Русије у унутрашње ствари једне суверене, секуларне, европске државе, чланице НАТО-а и кандидата за чланство у ЕУ“, саопштено је из МСП-а.

Како наводе, све се дешава „само због тога што је Црна Гора, као самостална и суверена земља донијела један правни акт“.

„Што је укинула идеолошки закон стар 50 година и замијенила га законом који је у сагласности са свим познатим међународним стандардима којима се регулише ова област. Закон је у цјелини усаглашен са мишљењем Венецијанске комисије Савјета Европе, а са њим су се сагласиле све вјерске заједнице и сви њихови представници у Црној Гори, осим Српске православне цркве. Супротно наводима руског МСП-а, усвојеним законом се у Црној Гори на демократски начин регулишу сва питања из ове области, укључујући и питање власништва над вјерским објектима, што не угрожава ничије право на њихово коришћење“.

Из МСП-а истичу да су се надали „да су из догађаја из октобра 2016. године извучене одређене поуке“.

„И да су односи Црне Горе и Русије опрезно и корак по корак кренули нормалнијим током. Коментари руског МСП-а, попут овога о коме је ријеч, озбиљно угрожавају овакав тренд“, закључује се у реаговању.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала