Путин и Зеленски разговарали телефоном

© REUTERS / POOLПредседници Украјине и Русије, Владимир Зеленски и Владимир Путин, долазе на самит "нормандијске четворке" у Јелисејској палати у Паризу
Председници Украјине и Русије, Владимир Зеленски и Владимир Путин, долазе на самит нормандијске четворке у Јелисејској палати у Паризу - Sputnik Србија
Пратите нас
Председник Русије Владимир Путин разговарао је телефоном са украјинским председником Владимиром Зеленским.

Како је саопштила прес-служба Кремља, председници су разговарали телефоном на иницијативу Кијева.

Председници су честитали један другом предстојеће празнике, али су честитали и на размени заробљеника између Кијева и Донбаса од 29. децембра.

„Две стране су поздравиле и склапање споразума између две земље о транзиту руског гаса преко територије Украјине, који је претходног дана потписан“, наводи се у саопштењу које је кабинет украјинског председника објавио на Фејсбуку.

У саопштењу Кремља се посебно истиче значај тог споразума, који предвиђа да се 1. јануара несметано настави транзит руског гаса у Европу преко територије Украјине. Констатован је позитиван тон у којем су протекли преговори, чији ће резултати допринети стварању конструктивне атмосфере за решавање других билатералних питања, истиче се у саопштењу руске стране.

Током разговора Путин и Зеленски су се договорили и да се „хитно приступи усаглашавању спискова за ослобађање Украјинаца, укључујући и становнике Крима, који се налазе на Криму и на територији Русије, и Руса који се налазе на територији Украјине“, навела је украјинска страна.

Двојица председника су изразила наду да ће у најскорије време дођи до потпуног прекида ватре на контакт линији у Донбасу.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала