УН реаговале због Спутњика у Естонији

© Sputnik / Нечволодов ГлебПрес-центар Спутњика Естонија
Прес-центар Спутњика Естонија - Sputnik Србија
Пратите нас
УН су добиле писмо главне уреднице МИА „Русија севодња“ и телевизије РТ Маргарите Симоњан о проблему са којим се суочио Спутњик у Естонији и послали га Високом комесару УН за људска права ради предузимања даљих корака, рекао је Спутњику званичник светске организације Фархан Хак.

„Добили смо писмо. Сада га шаљемо Управи Врховног комесара УН за људска права ради даљих акција“, рекао је Хак.

Због претње кривичним гоњењем од стране естонских власти према члану који предвиђа казну затвора до пет година, запослени у Спутњику Естоније били су принуђени да донесу одлуку о прекиду радног односа са редакцијом од 1. јануара 2020. године.

Проблем Спутњика у Естонији

Запослени у Спутњику Естонија раније су добили од Полицијске и Граничне управе писма са директним претњама да ће против њих бити покренут кривични поступак ако до 1. јануара 2020. године не прекину радни однос са матичном организацијом — међународном новинском агенцијом „Русија севодња“. Као основа за те акције наводе се санкције које је Европска унија увела 17. марта 2014. против низа физичких и правних лица због догађаја у Украјини. Међутим, санкције Европске уније нису уведене новинској агенцији „Русија севодња“, чији је део и Спутњик, већ лично генералном директору агенције Дмитрију Кисељову.

Коментаришући ситуацију у вези са естонским Спутњиком, председник Русије Владимир Путин је рекао да ће руске власти учинити све да подрже Спутњик у раду у другим земљама. Високи извор у Москви раније је за Спутњик изјавио да на поступке естонских власти утичу британски покровитељи, што ће се узети у обзир како би се у блиској будућности предузеле симетричне мере према британским медијима у Русији.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала