„Буђење народа“, лом у Америци и ЕУ, истина о највећој победи — шта свет чека у 2020? /видео/

© AP Photo / Mary SchwalmЏо Бајден
Џо Бајден - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
„Буђење народа“, наставак разарања ЕУ, „брегзит“, политички лом у Америци, обележавање 75. годишњице победе над фашизмом у Русији и даљи успон Кине процеси су који би могли да обележе светску политику у 2020. години.

На то указују три аналитичара Спутњика — Слободан Рељић, Драган Бисенић и Александар Павић, које смо питали — шта свет чека у 2020?

Др Слободан Рељић, социолог и новинар:­

  • Најважнији догађај у години пред нама је „догађање народа“, јер су у низу држава непрестане народне побуне, од Боливије, преко Хонгконга, до Ирака, Ирана, Индије, Чилеа, Србије, Албаније, Шпаније… Све оне имају различите поводе, од убиства новинарке на Малти, до пензионе реформе у Француској. Оно што је заједничко свим тим догађајима, који су према мом мишљењу незаустављиви, јесте заправо процес распадања либералног политичког система.
  • Изузетно значајно биће и обележавање 75. годишњице „Дана победе“ у Русији у мају 2020. године, јер смо дошли у стање да се пише „нова историја“ и покушава се променити конструкција дешавања у Другом светском рату. Овај догађај биће врло битан за писање једног коректнијег односа према томе. Тренутно прихваћена интерпретација догађаја је последица тога што је тада Запад био моћнији са пропагандом, а антистаљинистички покрет је довео до тога да се обесмисли све што је радио Стаљин, који је заправо био главни конструктор победе над Хитлером. Долази време када то мора да се исправи. Биће реално поређано да је то заиста, у војном и политичком смислу, била победа Совјетског Савеза, на коју су се савезници укључивали у мери у којој им је то било од користи, а дозвољавали су да Хитлер развије те своје операције тако да у највећој мери угрози Совјетски Савез.
  • Годину ће обележити и наставак дешавања око „брегзита“, јер је Велика Британија врло важна за капиталистичко-либерални систем, а њен излазак из европског блока представља најаву разарања ЕУ.

Драган Бисенић, бивши амбасадор Србије у Египту и новинар:

  • Година пред нама биће година великих изазова, али и могућности да се ранији сукоби, попут оних у Сирији, Либији и Ираку, окончају или преведу на неки мирнији терен. Такође, у Израелу ће се одржати трећи поновљени избори, што је свакако преседан, са перспективом да и они буду неуспешни, па да се понове још неки пут. 
  • „Брегзит“ ће свакако бити један од првих институционалних догађаја који ће имати утицај на односе у Европи и свету. То је једна велика промена за Европу, а сигурно и у свим односима у свету, јер је Велика Британија традиционална политичка сила која је у великој мери креирала данашњи свет. Са друге стране, ЕУ остаје без своје друге економски и политички најјаче земље чиме ће бити у доброј мери ослабљена и поставиће се питање даљег вођства и одлучивања у ЕУ.
  • Такође, 75. годишњица победе у Другом светском рату биће изузетно значајан догађај. Реч је о односу који према Другом светском рату, фашизму и нацизму имају многе централноевропске државе, многе државе бившег совјетског блока, које су можда предалеко отишле у негирању тог свог комунистичког наслеђа и где су се појавиле апсолутно ревизионистичке идеје. Са друге стране, та расправа биће и једна врста психолошког притиска на Немачку, јер је управо она била та која је произвела кључне догађаје у Европи пре скоро осам деценија.

Александар Павић, политиколог

  • Унутрашњи амерички политички грађански рат је на првом месту догађаја који чекају свет у 2020. години. Није реч само о председничким изборима, већ о целој тој борби између такозване „дубоке државе“ и Доналда Трампа, односно између неолибералног-неоконзервативног естаблишмента и, условно речено, традиционалне Америке која је гласала за Трампа. То је нешто што се прелива на цео свет. „Дубока држава“, односно апарат који се бори против Трампа, покушаће да изнуди његове потезе и стави га пред свршен чин, попут већ виђених наметања санкција Русији и другим државама. Ствари могу бити додатно радикализоване уколико председнички избори буду „тесни“ и друга страна одлучи да их не призна, што је сценарио који није немогућ.
  • Даљи успон Кине и однос Запада, односно САД према Пекингу и пројекту „Појас и пут“ такође ће бити један од кључних дешавања у години пред нама. Питање је у како ће се Америка супротставити том пројекту и покушати да опструира даљи раст и експанзију Кине. „Појас и пут“ је глобални пројекат, па ће и однос САД према њему имати глобални карактер.
  • Дешавања везана за Турску ће такође бити у фокусу у години пред нама. Турска је отворила више фронтова, не само у источном Медитерану око налазишта гаса, већ и у Либији и Сирији. Такође, све су веће тензије између Турске и НАТО-а, односно између Анкаре и Вашингтона. Када је реч о Европи, уколико Ердоган оствари своју претњу да ће пустити нови талас избеглица, то ће изазвати кризу на европском континенту. Дакле, Турска је кључна земља и уколико тамо дође до дестабилизације то ће имати глобалне последице.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала