Дим од аустралијских пожара стигао на Нови Зеланд

© REUTERS / GEORGE MILLSДим од пожара у Аустралији
Дим од пожара у Аустралији - Sputnik Србија
Пратите нас
Дим од пожара који бесне Аустралијом и у коме је страдало најмање седам особа стигао је до неколико новозеландских градова и обојио небо у наранџасто, пише „Њу Зеланд хералд“.

Видео-записи и фотографије густог наранџастог смога који прекрива сунце објавили су на друштвеним мрежама становници Новог Зеланда. У среду је смог стигао до региона Кантербери, а становници Крајстчерча, који је удаљен више од 2.000 километара од пожара, жале се на загушљиви дим, напомиње лист.

​„Дим који је прошао око две хиљаде километара преко Тасмановог мора јасно се види изнад доњег дела Јужног острва. Видљивост због дима достиже свега 10 километара у најугроженијим областима“, саопштила је Метеоролошка служба Новог Зеланда на Твитеру.

​„Смог од аустралијских пожара толико је густ да се у Велингтону тренутно не види сунце“, „Јадни Аустралијанци ако овако изгледа Данидин“, пишу корисници друштвених мрежа са Новог Зеланда.

​У Аустралији је већ изгорело око пет милиона хектара земље, у пожару је последњих месеци погинуло 17 особа, уништено хиљаду домова, а према неким проценама погинуло је осам хиљада коала и стотине хиљада других животиња.

​На обали у близини аустралијског града Малакута, због стихије је блокирано 4.000 људи, а многи траже уточиште на плажама у приморским градовима окруженим ватром. На неким местима пожари су толико јаки, а дим толико густ, да их је немогуће гасити из ваздуха. Власти шаљу бродове ратне морнарице и авијацију у погођена подручја.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала