Две деценије Путина, двадесет година успеха

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаВладимир Путин отвара Кримски мост
Владимир Путин отвара Кримски мост - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
У очима већине Руса Путин је борац за очување руске културе, моралних и традиционалних вредности и лидер који им је вратио осећај поноса и достојанства и обезбедио рекордни раст животног стандарда.

Социолошка истраживања показују да је од 1999. године значајно порастао број Руса који су задовољни условима становања, квалитетом хране, образовањем и другим материјалним и нематеријалним добрима.

Шеф Руског центра за истраживање јавног мњења Валериј Фјодоров рекао је, током округлог стола на тему „Русија: 20 година промена“, да је „велика већина Руса задовољна својим животом“.

Тема није одабрана случајно, с обзиром да се ових дана обележава две деценије откако је тадашњи председник Борис Јељцин поднео оставку и именовао свог наследника, до тада непознатог јавности — Владимира Путина.

Историја Путиновог успеха

Статус Русије као велике светске силе признаје чак и Запад. Недавно се Русија нашла на другом месту најмоћнијих земаља на свету, после САД, а испред Кине.

Експерти сматрају да Путинова Русија, уз Кину, представља правог опонента америчкој хегемонији. САД више нису упадљиво надмоћне, нарочито у економском и војном аспекту.

Међутим, најважнији критеријум за оцену стања остаје социјално благостање самих грађана. Фјодоров, позивајући се на најновија истраживања, наводи да је генерално задовољство Руса њиховим животом порасло за 17 одсто у односу на 2000. годину. Чак је 78 одсто и 73 одсто Руса задовољно исхраном и животним условима својих породица, док је почетком двехиљадитих задовољних било само 41 и 61 одсто. Број оних који су задовољни својим слободним временом повећан је за 12 одсто.

© Sputnik / Алексей Дружинин / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин у посети образовном центру "Сиријус"
Две деценије Путина, двадесет година успеха - Sputnik Србија
Председник Русије Владимир Путин у посети образовном центру "Сиријус"

Нивоом образовања задовољно је 81 одсто Руса, док је пре 20 година такав став имало 57 одсто грађана земље. Толико Руса је 2000. године било задовољно својим положајем у друштву, а данас је тај удео порастао скоро један и по пут, достигавши 80 одсто.

Повећао се и број оних који су задовољни својим здрављем, односом на послу и финансијском ситуацијом. Почетком 2000. само 25 одсто Руса је било задовољно финансијском ситуацијом, док је данас та бројка готово удвостручена (46 одсто).

„Генерално, у последње две деценије грађани су постали задовољнији у свим сферама живота“, рекао је Фјодоров.

Руски експерти објашњавају да су се у последњих 20 година Руси прилагодили новој политичкој реалности, страхови међу руским становницима су смањени, иако одређене бриге и даље постоје.

„Ако говоримо о првим годинама власти Владимира Путина, тај период, без сумње, можемо назвати ’историјом успеха‘. На нивоу благостања грађана то је појава позитивних очекивања, раст осећаја сигурности и безбедности, раст поверења у власт, олигарси су се одвојили од власти и код нас се појавило уверење да је власт независна институција која делује у интересу грађана. Забележен је раст потрошње и врхунац подршке власти… Такође, 2019. показује пораст социјалног оптимизма и можемо рећи да је дошло до прилагођавања новој политичкој реалности“, рекао је Виктор Потуремски, директор за политичку анализу Института за друштвени маркетинг ИНСОМАР.

Русија будућности

Потуремски додаје да је 2014-2017. дошло до наглог пораста патриотизма, што је повезано са кримским консензусом. Такође, 2018. године појавила су се два термина: „нова политичка реалност“, након пензијске реформе и „ефекат црних наочара“, који се изражава у бризи грађана која је у одређеној мери повезана са „изолацијом“.

Што се тиче 2019. године, најистакнутији догађаји биле су забране ВАДА наметнуте руским спортистима којима им се забрањује учешће на међународним такмичењима, а истовремено се догодило прилагођавање променљивим условима. Сада људи желе више комуникације са властима и бољи квалитет живота.

Власт по мишљењу грађана треба да буде ефикасна и да доноси корист грађанима и треба више пажње посветити унутрашњим питањима, с обзиром да је у спољној политици власт довољно ефикасна, додао је Потуремски.

© Sputnik / Екатерина Чеснокова / Уђи у базу фотографијаСкоро 2.000 новинара покушало је да привуче пажњу руског председника
Две деценије Путина, двадесет година успеха - Sputnik Србија
Скоро 2.000 новинара покушало је да привуче пажњу руског председника

Потуремски истиче да је забележен и стални пораст социјалног оптимизма. Према његовим речима, Руси верују у способност власти да ефикасно одговори на изазове.

„Данас је Русија држава са уграђеним системом управљања, која је спремна да одговори на захтеве и промене без криза и шокова. Грађани то осећају“, рекао је политиколог, додајући да се упоредо са растом животног стандарда захтеви Руса мењају.

„Сада људи желе да разумеју перспективе развоја земље и виде позитивну слику будућности. Желе брзу и ефикасну комуникацију са властима. Људи очекују приметно повећање квалитета живота и удобности, укључујући, на пример, квалитет здравствене заштите. Управо тако треба да изгледа Русија будућности“, закључио је Потуремски.

За 20 година власти руски председник Владимир Путин успео је да уздигне земљу са колена, повратио је утицај у међународној арени који је нестао након распада СССР-а, средио је хаос наслеђен од свог претходника Бориса Јељцина, консолидовао друштво и повећао животни стандард грађана.

За време Путина догодили су се многи значајни догађаји у историји Русије. Обуздан је тероризам у Чеченији и заустављен је распад државе, почео је индустријски развој, војска је добила савремену технику и савремено наоружање. Крим се вратио у састав земље, успешно су одржане Зимске олимпијске игре у Сочију и Светско првенство у фудбалу. Војна операција у Сирији показала је да је Русија повратила свој међународни ауторитет и статус светске силе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала