Од Лењина до Путина: Како су руски лидери дочекивали Нову годину

© Sputnik / Сергей Гунеев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на свечаном пријему у Кремљу
Председник Русије Владимир Путин на свечаном пријему у Кремљу - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Совјетски и руски лидери су Нову годину дочекивали на различите начине. Неки су празник проводили скромно у кругу породице, други су приређивали велике пријеме у Кремљу, а неки су 31. децембар проводили на радном месту.

Током совјетске историје било је и оних лидера који су Нову годину и новогодишњу јелку забрањивали, али и оних који су те забране укидали, али већина је често настављала да слави празник и у првим данима Нове године. Совјетска елита се обично 1. јануара окупљала у партијским дачама у Подмосковљу и ту је организовала гозбу.

Служила су се јела преостала са новогодишњег стола или је прављен посебан јеловник, па је храна достављана из ресторана. Често су и у дворишту, под ведрим небом, сами пекли месо на грилу и тако се гостили. Прослава се могла завршити увече истог дана или наставити током празничног викенда.

Лењин славио са сеоском децом

Владимир Лењин је практиковао да ради за новогодишње празнике. После Октобарске револуције совјетске власти су „укинуле“ Нову годину, а јелке забраниле, јер су сматране симболом Божића. Наводно је вођа револуције и оснивач Совјетског Савеза Нову годину почео да обележава тек пред крај свог живота. Легенда каже да је тада у његовој дачи „Бољшој Горки“ уведена пракса да се новогодишња јелка украшава, а да су „на Лењинову јелку“ позивана деца из околних села. Поклони за децу су у то време били прилично скромни: неколико бомбона и коцке шећера умотане у шарене папириће.

© Sputnik / РИА Новости / Уђи у базу фотографијаЦртеж Лењина са децом уочи Нове године. Николај Жуков, 1952.
Од Лењина до Путина: Како су руски лидери дочекивали Нову годину  - Sputnik Србија
Цртеж Лењина са децом уочи Нове године. Николај Жуков, 1952.

Ипак, нема докумената, нити фотографија које би то потврдиле. Многи историчари сматрају да су приче о Лењину, новогодишњој јелки, деци и поклонима само совјетска пропаганда. Ипак, и данас се могу видети многе слике и разгледнице из тог периода које приказују Лењина са децом поред новогодишње јелке. 

Стаљин вратио јелку и Деда Мраза

Јосиф Стаљин није фаворизовао празнике који немају никакве везе са комунистичком идеологијом. Међутим, ни „отац нације“ није могао да искорени жељу совјетских људи да празнују Нову годину, па је чак и он почео да је слави.

Осим тога, требало је свима показати да у СССР-у почиње период просперитета, а прославе Нове године, како је замислило партијско руководство, требало је да постану снажан пропагандни инструмент чији је циљ да уједини породице, колективе и све грађане земље.

Средином тридесетих година 20. века Стаљин је почео да организује годишње пријеме у Кремљу и да Нову годину обележава у кући са породицом. Уосталом, тада је и у целом СССР-у Нова година почела поново да се слави јавно, уз окићену новогодишњу јелку са петокраком на врху, Деда Мразом и његовом унуком — Сњегурочком.

У Кремљу је такође било свечано. Након службеног дела на којем су сумирани годишњи резултати, гости би се преселили у дворану где су већ били постављени столови и где су наступали најбољи уметници земље. Кажу да је управо Стаљин увео праксу да уметници не наступају на бини, већ поред свечаних столова, ближе публици.

Постојао је још један добро утврђен обичај: пет минута пре поноћи оратор би држао говор за здравље Стаљина и пожелео би да Комунистичка партија постане владајућа широм света, а затим би у првим минутима Нове године и други гости држали здравице.

Прича се и да се обавезно служило грузијско вино, с обзиром да је Стаљин био Грузин. Кажу и да је пио из своје чаше, пошто је преживео више атентата и бојао се да га не отрују.

Тајна чаша Никите Хрушчова

У време Никите Хрушчова постало је модерно да се Нова година дочекује на послу, у кругу колега. Први секретар Централног комитета КП иницирао је управо такве новине, а у другој половини педесетих година 20. века партијска елита је почела редовно да се окупља у Кремљу сваког 31. децембра. Долазили су ту и најпознатији људи Совјетског Савеза — глумци, режисери, певачи, писци, балерине…

Са Хрушчовом су за столом седели представници совјетске интелигенције, дипломате, познати инжењери и конструктори и обично су сумирали резултате године која одлази, доносили планове за будућност, а понекад чак и важне одлуке. Столови су „пуцали“ од хране, а пиће се точило у великим количинама. Прича се да су неке госте после тих прослава морали да развозе до кућа, али сâм Хручшов је врло мало пио на таквим скуповима. Био је одлично расположен и волео је са свима да наздравља, али се није опијао. Кажу да је тајна била у његовој чаши — специјална чаша је имала задебљано дно, па у њу није могло стати много алкохола, а изгледала је исто као и све друге на столу.

Брежњев започео традицију које се и Путин придржава

Леонид Брежњев је дао свој допринос прослави Нове године и то тако што је 1970. године увео традицију да се лидер земље обраћа нацији у новогодишњој ноћи. Та традиција је задржана до данас.

Генерални секретар Комунистичке партије Совјетског Савеза први је пред ТВ камерама, са папиром у рукама, сумирао резултате протекле 1970. године. Он је „рапортирао“ о великим достигнућима и говорио о светлој будућности совјетског народа и државе.

Сâм Брежњев је Нову годину најрадије дочекивао код куће, где су га посећивали и најближи сарадници и московска елита. Прославу је организовала његова супруга Викторија Петровна. Међу обавезним јелима на столу су биле разне врсте риба и меса, салате и десерти, а гости су пили шампањац и „Зубровку“ — омиљено алкохолно пиће Брежњева, које је на руску трпезу стигло из Белорусије. У питању је вотка у којој је одстајала горка трава из националног парка Беловешка шума.

Саму новогодишњу гозбу увек су пратиле старе песме из ратних година.

„суви закон“ ГОРБАЧОВА и честитка Американцима

Јуриј Андропов, који је био на челу земље од 1982. до 1984. године, и Константин Черњенко, који је владао од 1984. до 1985, били су већ крхког здравља када су преузели кормило земље, па нема података о томе како су обележавали новогодишње празнике.

Њихов наследник и последњи лидер Совјетског Савеза Михаил Горбачов обновио је традицију телевизијског обраћања нацији у новогодишњој ноћи. Управо из његових говора и новогодишњих честитки већина грађана земље је научила нове термине као што су „перестројка“, „гласност“, „убрзање“, „демократија“ итд.

Међутим, занимљиво је да је осамдесетих година 20. века, током Хладног рата, постигнут договор између СССР-а и САД да размењују телевизијска обраћања лидера, па се тако совјетском народу обраћао председник Америке Роналд Реган, а Михаил Горбачов народу Сједињених Држава.

Совјетски народ памти Горбачова и по антиалкохолној кампањи и „сувом закону“, па су се људи на разне начине довијали да набаве мало вотке или флашу безалкохолног шампањца како би се створила свечана атмосфера у дане новогодишњих празника. 

Осамдесетосмогодишњи Горбачов је уочи ове Нове године због упале плућа завршио у болници, али је поручио да 2020. годину не намерава ту и да дочека. Он је навео да ће празник обележити са породицом и пријатељима у Москви, а да ће потом отпутовати у иностранство. Како је рекао, Нову годину не планира да слави еуфорично, с обзиром да више није у тим годинама када се тако прославља.

Јељцин: „Уморан сам, ја одлазим“

Деведесетих година прошлог века, за време владавине првог председника Русије Бориса Јељцина, новогодишње говоре држале су и естрадне звезде и комичари, а из свог кабинета у Кремљу обраћао се и председник лично, који је умео и да пред камерама шампањцем наздрави са члановима своје породице.

У децембру 1998. године направљен је преседан — новогодишње обраћање Бориса Јељцина скинуто је са програма, а уместо председника говор је одржала лутка са ликом Јељцина.

Ипак, новогодишње обраћање 31. децембра 1999. године остаће упамћено у историји — уморни и истрошени Јељцин честитао је грађанима Нову годину и објавио да подноси оставку на месту шефа државе, а као свог наследника именовао је Владимира Владимировича Путина. Тиме је започела нова епоха у историји Русије.

Путин се исте ноћи први пут обратио грађанима Русије из свог радног кабинета.

У периоду од 31. децембра 2008. до 2011. године народу се обраћао трећи председник Русије — Дмитриј Медведев, који Нову годину најрадије дочекује у кругу најближих.

Путин — скромно, у кругу породице и пријатеља

Владимир Путин је први председник Русије који Нову годину не честита грађанима из радног кабинета, него стојећи испред Кремља.

Ако му обавезе дозволе и ако нема службених путовања, Путин Нову годину најрадије дочекује скромно, у кругу породице и пријатеља. Било је, додуше, и изузетака, као на пример за дочек 2014. године, када се појавио на новогодишњем балу на Далеком истоку, у Хабровску.

Његов долазак на бал, који су организовале локалне власти након што је тај регион погођен поплавама, било је изненађење за многе. Ту је Путин снимио своје друго телевизијско обраћање нацији, које су прво видели становници Камчатке, а потом и остатак земље.

Понекад, ако ухвати слободног времена, руски председник воли и да скија у празничне дане, па се дешавало да прве новогодишње дане проведе са премијером Дмитријем Медведевом на чувеном скијалишту Красна пољана код Сочија.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала