Професор Милиновић о ракетној технологији — прошлост и будућност светског мира

© SputnikТехнограм
Технограм - Sputnik Србија
Пратите нас
Теме вечерашње емисије „Технограм“ су ракетна технологија, надметање у трци за наоружавање у прошлости и освајање нових технологија у будућности.
Професор Милиновић о ракетној технологији - прошлост и будућност светског мира

Иза кулиса између највећих политичких игара моћи, стоји једна велика технолошко-тактичка битка — освајање најмодерније ракетне технологије.

Током Хладног рата светска сигурност се базирала на споразумима између некадашњег СССР-а и Сједињених Држава. Међутим, једностраним изласком САД из многих ракетних споразума потписаних у хладноратовском периоду, попут АБМ-а о антибалистичком штиту и ИНФ-а о нуклеарним ракетама средњег домета, свету поново прети велика трка у наоружавању. Многе земље су у претходне три деценије значајно напредовале у војној технологији, попут Кине, Северне Кореје, Индије, Пакистана и других. Свет и даље има две нуклеарне суперсиле, али и неке које су довољно напредовале да би могле да буду део евентуалног будућег великог споразума између више земаља о ракетном наоружању.

Да ли ће доћи до нових преговора о ракетној технологији на глобалном нивоу? Које су то нове хиперсоничне ракете које је најавио председник Руске Федерације Владимир  Путин? Хоће ли председник САД Доналд Трамп успети да направи споразум са Северном Корејом? Како се тумачи ново распоређивање ракета у Европи и какве би то последице могло да има по Србију?

О тој теми у емисији „Технограм“ ексклузивно на почетку 2020. године говори проф. др Момчило Милиновић, члан АИНС-а са Катедре за наоружање Машинског факултета у Београду.

 

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала