Изгореле стотине кућа у Аустралији, у току евакуација, ситуација све гора /видео, фото/

© AP Photo / Twitter@NSWRFSПожар у Новом Јужном Велсу
Пожар у Новом Јужном Велсу - Sputnik Србија
Пратите нас
Хиљаде туриста побегло је данас са аустралијске источне обале захваћене пожаром, док је војска почела да евакуише људе заробљене на јужној обали.

Захлађење које траје од уторка помаже ватрогасцима у обуздавању пожара, као и грађанима да обнове залихе. Возила су формирала дуге колоне на бензинским станицама и супермаркетима, а саобраћајне гужве су довеле до колапса на поново отвореном ауто-путу, преноси АП.

Како најављују надлежни, погоршање временских услова се очекује у суботу јачањем ветрова и растом температуре.

​Власти су саопштиле да је ове седмице уништена 381 кућа на јужној обали Новог Јужног Велса, а најмање осам људи је страдало у тој и суседној савезној држави Викторији, где тренутно гори више од 200 пожара.

Власти Новог Јужног Велса наложиле су туристима да напусте зону дужине од 250 километара дуж јужне обале.

Државни министар саобраћаја Ендру Констанс рекао је да је то „највеће масовно пресељење људи из региона које је икада виђено“.

​У Викторији, где је ове недеље изгорело 68 домова, војска је помагала хиљадама људи који су побегли на обалу бежећи од ватрене стихије. Њима су достављани храна, вода, гориво и медицинска помоћ, а морнарички брод је евакуисао око 500 људи из приобалног града.

„Верујемо да је тамо око 3.000 туриста и 1.000 мештана. Неће сви желети да оду, али не могу ни сви бити одједном евакуисани бродом“, рекао је премијер државе Викторија Денијел Ендрус.

Око пет милиона хектара земље је изгорело, најмање 17 људи је погинуло, а више од 1.300 домова уништено.

​Премијер Аустралије Скот Морисон рекао је да ће криза вероватно трајати месецима, пренео је Танјуг.

Због дима од дивљих пожара квалитет ваздуха у престоници Канбери данас је најгори на свету у индексу рангирања, а ветрови разносе дим ка Новом Зеланду.

У пожарима је ових дана страдало око осам хиљада коала, које су, иначе, угрожена врста и прети јој изумирање.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала