Бугарски експерт: Пољска се није извинила због прогона Јевреја

CC BY 3.0 / Wikipedia / Зграда Музеја историје пољских Јевреја у Варшави
Зграда Музеја историје пољских Јевреја у Варшави - Sputnik Србија
Пратите нас
Позивање руског амбасадора у Министарство спољних послова Пољске крајем децембра је добар пример селективне меморије и искривљавања историјске истине зарад политичке коректности, изјавио је бугарски политиколог, експерт за међународне односе Станислав Бачев.

„У правом тренутку се заборавља да се пре закључивања Пакта Молотов-Рибентроп одржава и Минхенска конференција, после које Пољска није жртва, већ она која врши насиље. Такође се заборавља да је једини пут када је Хитлер као фирер посетио свету литургију, био управо у Пољској, након смрти маршала Пилсудског. Заборавља се и на ширење пољског антисемитизма у периоду између ратова“, подсетио је Бачев говорећи за лист „Труд“.

Он је додао да је у годинама након Првог светског рата пољска влада ограничила права Јевреја одбијањем банкарских кредита, стварањем потешкоћа за приватни бизнис, немогућности рада у државним предузећима, ограничењима у образовању итд.

„До данас се Пољска није извинила Израелу због прогона Јевреја. Прикладно би било одговорити и на питање ко је ослободио Аушвиц. То није била Пољска, већ совјетска војска“, истакао је Бачев.

Експерт је такође прокоментарисао изјаве руског министра спољних послова Сергеја Лаврова о стварању платформе у санаторијуму Камчија у Бугарској за промовисање руских интереса. Према његовом мишљењу, стварање оваквог центра тешко да би се могло схватити као прилика да Русија примени „меку моћ“.

„Мека моћ је велики број невладиних организација које примају новац за активности контрадикторне природе. Мека моћ се такође може назвати и политика која има национални карактер. Како санаторијум или образовни комплекс може бити национални или чак европски извор меке моћи? То је пре форма тражења баланса“, објаснио је стручњак.

Портпаролка Министарства спољних послова Марија Захарова на редовном брифингу - Sputnik Србија
Захарова: Пољска покушава да преокрене ситуацију у своју корист

Већина Бугара има позитиван однос према Русији, упркос свим негативним аргументима против Москве, сматра Бачев.

„Посматрач не мора да буде русофил или русофоб да би видео хиљаде људи који сваког 3. марта долазе на споменик Шипки, апотеозу заједничких напора Руса и Бугара у рату против Османског царства. Немогуће је државу која је поставила темеље свих садашњих институција, државу која ствара кадрове од свих образованих и успешних Бугара, који потом преузимају контролу над сваким ослобођеним местом током и после рата, државу која ствара државност, сматрати за поробљивача или непријатеља“, закључио је Бачев.

Путинова критика пољског министра

Амбасадор Русије у Варшави Сергеј Андрејев позван је крајем децембра у Министарство спољних послова Пољске, након што је председник Русије Владимир Путин оштро критиковао шефа пољске дипломатије у нацистичкој Немачкој Јозефа Липског, називајући га „нитковом и антисемитском свињом“, јер је подржао Адолфа Хитлера и његову идеју протеривања пољских Јевреја у Африку „на изумирање и уништење“.

Пољски премијер Матеуш Моравјецки раније је назвао Пакт Молотов-Рибентроп војним савезом. Он је изјавио да овај споразум „није био пакт о ненападању“ и додао да „одговорност за избијање Другог светског рата сносе и нацистичка Немачка и СССР“. Према његовом мишљењу, потписивање пакта било је „пролог за незамисливе злочине које су обе стране починиле у наредних неколико година“.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала