Которски парох: Нетачне тврдње да је Русија умешана, окупљања настављамо и после Божића

© Sputnik / Небојша ПоповићМолитвена шетња у Подгорици
Молитвена шетња у Подгорици - Sputnik Србија
Пратите нас
Парох которски, протојереј ставрофор Момчило Кривокапић казао је да су нетачне тврдње оних који за народни бунт против Закона о слободи вероисповести оптужују Русију и уплетеност руских обавештајних служби.

Он је истакао и да је то својеврсни доказ да су неки у паници, јер очигледно нису рачунали на отпор који се ових дана, пре свега, молитвено изражава у Црној Гори.

Невероватан је број људи који ових дана излазе мирно у целој Црној Гори, не правећи никакве демонстрације, додао је свештеник Кривокапић синоћ на молебану у которској Цркви Светог Николе.

„Ови наши властодршци су мислили да ћемо ми да се бијемо по улицама“, додао је, подсетивши и на опасност од провокација и недавни инцидент у Подгорици, где је, наводно, неко од омладине која је молитвено шетала, бацио камен на полицију, али је објављена фотографија показала да је реч о човеку за којег се испоставило да је полицајац у цивилу.

„Данас нама приписују да смо организовани из Русије, ни мање ни више“, рекао је свештеник Кривокапић што је, како је назначио, невероватан доказ да су у страшној паници они који су причинили све што јесу до сада са несрећним законом.

© Sputnik / Небојша ПоповићМолебан испред храма у Подгорици
Которски парох: Нетачне тврдње да је Русија умешана, окупљања настављамо и после Божића - Sputnik Србија
Молебан испред храма у Подгорици

Неке процене црногорских власти су говориле, додаје, о окупљању од два-три дана и да ће након тога све бити готово.

„Међутим, ова грудва је почела само да расте, а отпор и револт су сваког дана већи. Када се удруже молитве, а Пресвета Богородица је најмоћнија молитвеница пред Богом, онда имамо ово што ових дана видимо у целој Црној Гори. Владика Николај је рекао: Докле год буде уздисања и клицања са земље, биће одјека на небу. Онда када нема оних који се Богу моле, онда нема ни одговора са неба. На ове молитве Господ ће одговорити“, навео је отац Момчило Кривокапић.

Верује да се већ може говорити о одустајању од овог закона због његове непримењивости:

„Поновићу зато да се за сада само Богу молимо, али ако затреба, знамо како ћемо се борити. Свештеници говоре оно што ви осећате и зато имамо овакву одлучност да истрајемо у молитви, како би се закон повукао. Они хоће од нас да будемо прозападни, а силне генерације су вековима чувале оно што је са истока, одакле Сунце излази и Христос долази. Сунце на западу залази. Са запада никакве корисити нисмо имали, осим ако нас што није очешало, какво зло. Зар све наопаке идеологије нису дошле са Запада?“

Окупљања се настављају и након Божића

„Битно је рећи да ћемо окупљања наставити и после Божића“, казао је отац Момчило Кривокапић, најавивши могућност провокација за Бадње вече и у Котору, због чега ће бити и додатних мера опреза, посебно због „покушаја да од нас направе оно што нисмо“.

Он је верницима пренео и да га многи људи, од који неки и не долазе у цркву, са забринутошћу питају о свему што се дешава и говоре да је ово са Законом о слободи вероисповести превише „и да их неће гласати“.

„Револт је створен јер су дирнули тамо где се не дира, у манастир Острог, манастир Морачу, Цетињски манастир, за које се гине. Зато се и даље мирно и спокојно молимо Богу, а Бог ће чути наше молитве“, поручио је отац Момчило Кривокапић.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала