Ново сучељавање Милановића и Китаровићеве, опет о Србији

© AFP 2023 / DON EMMERT / ILMARS ZNOTINSЗоран Милановић и Колинда Грабар Китановић
Зоран Милановић и Колинда Грабар Китановић - Sputnik Србија
Пратите нас
Кандидат за председника Хрватске Зоран Милановић изјавио је да он, док је био премијер, није ушао ни у какав трговински рат са Србијом, већ да је само желео да заустави мигранте да уђу у Хрватску.

Милановић је током сучељавања са Колиндом Грабар-Китаровић, а уочи другог круга председничких избора, рекао да је то још једна од неистина хрватске председнице, пренео је синоћ ХРТ.

„Дакле, никакав трговински рат, притисак на (председника Србије Александра) Вучића, који је лагао нас, баш ме брига ако сам ја лагао њега, а нисам. То је био притисак да се заустави та река, где смо људе транспортовали у Мађарску и Словенију. Према томе, поново бих тако поступио, да избегнем да Хрватска буде ’хот спот‘. То што су тада радили госпођа Китаровић, Хебранг, Карамарко — је издаја“, рекао је Милановић, преноси Танјуг.

Грабар-Китаровићева је на то рекла да је то Милановић намерно урадио, јер толики број људи није требао да уђе у Хрватску и оптужила га да је „спољну политику спалио до темеља“.

Она је, говорећи о спољној политици Хрватске, рекла да је сарадња са државама југоисточне Европе, од Србије, БиХ, до свих осталих, више него пожељна.

„Штавише, ја желим да све те државе уђу у чланство ЕУ, под претпоставком да испуне све критеријуме. И наравно да ћемо радити на трговинској размени. Међутим, господине Милановићу, ви сте успели да нас посвађате са свим суседима. Жилет-жица на граници са Словенијом, с Мађарском. Посвађали сте се са Вучићем. Тамо где ја градим, ви рушите“, рекла је Грабар Китаровић.

Говорећи о актуелним дешавањима у Црној Гори, Грабар-Китаровићева је рекла да је суверено право те земље да доноси своје законе и да не жели да коментарише, јер би то било мешање у унутрашње ствари друге државе, на шта јој је Милановић одговорио да има двоструке критеријуме и да иза свега стоји званични Београд.

Иза овог што се догађа у Црној Гори стоји Београд, чаршија. Сваки дан разговарам са људима у Црној Гори“, рекао је Милановић и додао да сматра да сукоб не може ескалирати ван Црне Горе.

Други круг председничких избора у Хрватској одржава се у недељу 5. јануара.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала