Отправник послова Амбасаде Црне Горе одбио да прими ноту МСП Србије

© Sputnik / Милена ЦмиљанићЗастава Црне Горе
Застава Црне Горе - Sputnik Србија
Пратите нас
Министарство спољних послова Србије изразило је најоштрији протест поводом навода црногорских званичника да је Србија одговорна за кризу у Црној Гори, као и да својим поступцима и политиком угрожава независност те земље. Отправник послова Амбасаде Црне Горе у Србији одбио је да прими протестну ноту Београда.

Министарство спољних послова Србије у саопштењу наводи да је данас позван отправник послова Амбасаде Црне Горе због уручења ноте Београда, али да је он у складу са инструкцијом Министарства спољних послова Црне Горе одбио да прими ноту Министарства спољних послова Србије.

Министарство спољних послова Србије истакло је да „одлучно одбацује неодговорне изјаве црногорских званичника којима се додатно угрожава стабилност региона, будући да овакве и сличне изјаве не доприносе миру, као ни развоју билатералних односа две државе, већ погодују онима који желе да наруше наше међусобне односе“.

МСП истиче у ноти и да Србија ниједним својим потезом није изазвала кризу у Црној Гори, већ је узрок кризе ступање на снагу Закона о слободи вероисповести.

„Министарство спољних послова оцењује да су његовом применом угрожена национална и верска права српског народа, који по последњем попису чини скоро 30 одсто становништва у Црној Гори, те да се наведеним Законом легализује отимање имовине Српске православне цркве на територији Црне Горе“, наводи се у ноти.

Министарство спољних послова Србије је истакло и да се залаже да се сва отворена питања решавају искључиво дијалогом.

Министарство спољних послова је и овом приликом најоштрије осудило покушај паљења заставе Црне Горе на Амбасади Црне Горе у Београду, саопштено је из МСП.

Раније је амбасадор Србије у Подгорици Владимир Божовић, који је је данас позван на разговор у Министарству спољних послова Црне Горе због синоћњег напада на Амбасаду Црне Горе у Беогаду и покушаја паљења црногорске заставе, одбио да, сходно инструкцијама из Београда, прими протесну ноту, саопштило је Министарство спољних послова Црне Горе.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала