Хафтаров позив на џихад — упозорење Турској и савезницима

© AFP 2023 / ABDULLAH DOMAПристалице команданта Либијске националне армије маршала Халифа Хафтара
Присталице команданта Либијске националне армије маршала Халифа Хафтара - Sputnik Србија
Пратите нас
Позив на џихад команданта Либијске националне армије маршала Халифе Хафтара упозорење је не само Турској, која је најавила да ће војно интервенисати у Либији, него и њеним потенцијалним савезницима из муслиманских земаља.

Пошто Турска већ дуго прети да ће послати војску у помоћ Влади из Триполија, позив маршала Халифе Хафтара на џихад део је његове кампање којом он „призива алаха у помоћ“, каже за Спутњик научни сарадник Института за међународну политику и привреду Слободан Јанковић.

Командант Либијске националне армије маршал Халифа Хафтар објавио је општу мобилизацију како би се пружио отпор страном мешању у либијски конфликт.

„Данас објављујемо џихад и свеопшту мобилизацију. Оружје ће бити дато и мушкарцима и женама, војницима и грађанима“, изјавио је Хафтар у видео-поруци.

Хафтар је поручио председнику Турске Реџепу Тајипу Ердогану да шаље своју војску у сигурну смрт.

Хафтаров позив на џихад — претња Турској и муслиманским савезницима

Јанковић додаје да је томе прибегавао и Садам Хусеин, па чак и Башар Асад који је, иако је најсекуларнији од арапских лидера, у тешким тренуцима долазио у џамију у Дамаску да се помоли са својим војницима, што је „природно и нормално“.

„Друго, на тај начин он жели да пошаље поруку и другим муслиманским државама, превасходно арапским, да не налазе изговоре и начине да стану на страну Турске“, сматра Јанковић.

Што се тиче потенцијалних турских савезника у либијској причи, њих има веома мало, а у питању је превасходно Катар, каже Јанковић и додаје да Катар помаже искључиво материјално, финансирањем неких паравојних јединица или турске војске.

Подршка Хафтару — Египат, Саудијска Арабија…

„Сам Халифа Хафтар има иза себе велику подршку, пре свега Египта, али донекле и Саудијске Арабије. Уз то, Русија није заинтересована за то да у Либији победи Влада из Триполија коју признају Уједињене нације, а и сам Запад је подељен на питању Либије“, истиче Јанковић.

Што се тиче Европске уније, унутар ње постоји велико незадовољство Италије зато што је „избачена“ из послова у Либији, где Француска покушава да се наметне као доминантна земља ЕУ, додаје Јанковић.

© AFP 2023 / MUSTAFA KAMACIТурски председник Реџеп Тајип Ердоган (десно) рукује се са премијером међународно признате либијске владе Фајезом ал Сарајем, током сусрета у Истамбулу 27. новембра 2019. Истог дана две земље потписаће контроверзни споразум.
Хафтаров позив на џихад — упозорење Турској и савезницима - Sputnik Србија
Турски председник Реџеп Тајип Ердоган (десно) рукује се са премијером међународно признате либијске владе Фајезом ал Сарајем, током сусрета у Истамбулу 27. новембра 2019. Истог дана две земље потписаће контроверзни споразум.

Саговорник Спутњика сматра да је Хафтаров позив на џихад и општу мобилизацију само део стратегије припрема за евентуални сукоб са турском војском, а тај сукоб је реалан пошто је Турска 27. новембра потписала споразум о безбедности и одбрани, који отвара могућност да се пошаље војска у Либију.

Хоће ли Турска послати војску у Либију

Турски парламент је потврдио могућност да се војска пошаље у Либију у складу са билатералним споразумом између владе у Триполију и владе у Анкари. Ердоган је најављивао више пута да је спреман да пошаље војску и наравно да та могућност постоји“, закључио је Јанковић.

Подсећамо, парламент Турске је усвојио закон о слању турских снага у Либију, са циљем да се пружи помоћ влади у Триполију коју подржавају САД у борби против снага Халифе Хафтара, које спроводе офанзиву на либијску престоницу.

Претходно су медији писали да је Влада националног јединства Либије званично затражила војну помоћ Турске у светлу појачане агресије Хафтарове Либијске националне армије на Триполи.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала