Хришћанство, место рођења западне културе

Орбита културе
Орбита културе - Sputnik Србија
Пратите нас
У сусрет Божићу разговарамо о хришћанству које се својим вредносним, етичким и естетичким ставовима налази у темељима западноевропске културе, као и о томе колико смо — захваљујући културним посленицима, филозофима и уметницима које је обликовала ова религија — отворили многе правце савременог културног и уметничког деловања.

Наши саговорници на ову тему у емисији „Орбита културе“ су протојереј Александар Михаиловић, сарадник у настави на предмету Свето писмо и Алексеј Даниел Ђермановић, асистент на предмету цртање иконе и иконопис.

Осим што је најрадоснији хришћански празник, какав значај Божић још има за Србе? Шта садрже древни божићни обичаји који су се до данас задржали, шта све по веровању треба урадити до Бадњег дана и зашто баш овај празник на најсвечанији начин треба дочекати у кругу породице — открива нам, у својеврсној етнолошкој шетњи кроз прошлост и обичаје нашег народа, Весна Марјановић.

О чему је све било речи, на који су начин и из којих углова текстови у новом броју часописа „Култура“ осветлили и анализирали осам векова Српске православне цркве, јубилеј којем је и посвећен главни темат, за Спутњик говори отац Срђан Симић.

О изложби „Духовно и културно наслеђе манастира Студеница — древност, постојаност, савременост“, недавно отвореној у Галерији САНУ, о укрштању аутентичних артефаката и конвенционалних експоната са новим технологијама и дигиталним инсталацијама, којима је креирана ова интерактивна презентација манастира, разговарамо са аутором изложбе и уредником каталога, дописним чланом САНУ Миодрагом Марковићем.

А које су најлепше партитуре православне духовне музике, открива нам музиколог Милица Андрејевић, диригент хора „Земунски појци“.

Хришћанство, место рођења западне културе
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала