Ухапшен вођа „Штајерске страже“

© AP Photo / UncreditedСловеначка полиција хапси лидера тзв. „Штајерске гарде“ Андреја Шишка
Словеначка полиција хапси лидера тзв. „Штајерске гарде“ Андреја Шишка - Sputnik Србија
Пратите нас
Словеначка полиција ухапсила је вођу тзв. „Штајерске страже“ Андреја Шишка, за којим је расписала потерницу јер се није одазвао на одслужење затворске казне због подстицања на подривање уставног поретка.

Шишко је данас приведен након што је с припадницима „Штајерске страже“ дошао на обележавање погибије партизанског Похорског батаљона у близини Словенске Бистрице, на којој је био и преседник државе Борут Пахор, којем се Шишко покушао приближити, преносе словеначки медији.

Шишка, којег су пратили униформисани припадници његове јединице, ухапсили су полицајци у цивилу у тренутку кад је покушао да се приближи председнику Пахору, чему се није опирао, а након тога је одведен у затвор, пренео је мариборски лист „Вечер“.

Аница Бидар, портпаролка Андреја Шишка, казала је да је он на место комеморације дошао с намером да се преда, те да је желео да се то догоди пред очима јавности. На хапшење Шишка реаговао је и председник Борут Пахор, рекавши да су сви дужни да поштују људско достојанство, али и достојанство догађаја којима се обележава национална прошлост.

„Имамо право да изражавамо своје мишљење, али треба поштовати и достојанство људи, па и оваквих комеморација којима се изражава пијетет“, казао је Пахор.

За вођом тзв. „Штајерске страже“ пре две недеље расписана је потерница јер се није одазвао на позив за одслужење затворске казне, а поручивао је преко својих присталица да му одлука о томе да се мора јавити у затвор није уручена.

Шишко је био осуђен на осам месеци затвора због подстицања на насилну промену уставног поретка приликом постројавања својих присталица близу Марибора, али пуштен је из притвора након шест месеци и изрицања неправоснажне пресуде, Танјуг.

У међувремену је његова жалба на првостепену пресуду одбијена. Шишко сада треба да одслужи два месеца казне, јер му се у казну признаје време проведено у притвору.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала