Изјаве политичара које је запамтио цео свет

© AP Photo / Paul SancyaДоналд Трамп
Доналд Трамп - Sputnik Србија
Пратите нас
Неочекиване, парадоксалне и смешне изјаве којима су политичке елите изненадиле све!

1. Иди шетај!

Прво место припада бившем комичару, а садашњем украјинском председнику Владимиру Зеленском, који је током предизборне дебате рекао Петру Порошенку: „Ја нисам ваш противник, ја сам Ваша казна“. Не лези враже, убрзо након што је Зеленски победио на изборима, отворено је чак једанаест кривичних случајева против Порошенка.

© Sputnik / Aleksey Nikolskyi / Уђи у базу фотографијаВладимир Зеленски
Изјаве политичара које је запамтио цео свет - Sputnik Србија
Владимир Зеленски
У октобру на прес-конференцији, објашњавајући положај у којем се налази због Порошенковог прихватања „Штајнмајерове формуле“, украјински председник је рекао да се осећа као Ван Дам који седи у шпаги, а да има три ноге, сео би и на трећу.

Са руководством у украјинском граду Бориспoљу глумио је строгог чиновника. Када је сазнао да је Јарослав Годунок, члан градског савета, био осуђен за разбојништво, Зеленски је затражио да чиновник оде са седнице: „Изађите одавде, разбојниче! Да ли ме чујеш?“. Када је Годунок покушао да уђе у расправу са Зеленским, овај му је добацио: „Иди бре, о Боже, иди шетај“.

2. Велика и непревазиђена мудрост

О божанском у политици се данас мало говори, осим ако није реч о Америци и америчком председнику ког је могуће назвати „божијим гласником“.

Наиме, марта 2019. године државни секретар Мајк Помпео разговарао је са дописницом из Израела:

„Да ли мислите да Трамп, признајући суверенитет Израела над Голанском висоравни, може спасити јеврејски народ од иранске претње, као што је то некада учинила царица Есфир? (жена персијског цара Артаксеркса која га је натерала да укине одлуку о уништењу Јевреја)“.
„Као хришћанин, верујем да је то у потпуности могуће. Сигуран сам да ће Бог умешати руке“.
© AP Photo / Markus SchreiberАмерички државни секретар Мајк Помпео
Изјаве политичара које је запамтио цео свет - Sputnik Србија
Амерички државни секретар Мајк Помпео

Амерички лидер Доналд Трамп је, пак, заблистао у коментарима посвећеним Турској.

„Ако Турска уради било шта што није у складу са мојом великом и непревазиђеном интелигенцијом, потпуно ћу уништити турску економију“, изјавио је Трамп у октобру када је Ердоган започео војну операцију на североистоку Сирије.

„Не глупирај се, не буди будала“, рекао је Трамп.

Трамп је лепо описао и ликвидацију вође ДАЕШ-а Ел Багдадија, рекавши да је „викао и плакао и умро као пас“. Наводно је пажљиво бирао речи, јер пас није поштована животиња у исламу.

© Sputnik / Michael Klimentyev / Уђи у базу фотографијаПредседник САД Доналд Трамп и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган
Изјаве политичара које је запамтио цео свет - Sputnik Србија
Председник САД Доналд Трамп и председник Турске Реџеп Тајип Ердоган

Још један испад шефа Беле куће десио се у вези са скандалом који је избио због покушаја вршења притиска на Зеленског да започне политички мотивисану истрагу. Тада је Трамп Зеленског назвао руским председником.

„Нови руски председник је добар човек који је дао изјаву. И тамо нема ничега. Није постојао никакав притисак на њега“, правдао се Трамп, али није имао у виду Путина.

3. Трансатлантска дијагноза

„То што ми сада преживљавамо је мождана смрт НАТО-а“, изјавио је француски председник Емануел Макрон.
© AP Photo / Francisco SecoЕмануел Макрон
Изјаве политичара које је запамтио цео свет - Sputnik Србија
Емануел Макрон

У интервјуу за британско издање „Економиста“, француски председник је рекао да се Европа налази на ивици понора и да ће, ако не размишља о стратегији, изгубити контролу над судбином, а осим тога критиковао је и САД. Након тога је Ангела Меркел, наводно, упозорила француског председника да је „уморна од лепљења поломљених шољица за чај, како би сви могли да га пију“. Најјоштрији је био Ердоганов одговор, који је Макрону поручио да провери сопствену главу на мождану смрт.

4. Ђавољи котлић

Како је процес изласка Британије из ЕУ дуго трајао и био напоран за све, почетком фебруара шеф Европског савета Доналд Туск није могао да поднесе, а да не прокоментарише: 

„Питам се како изгледа котлић у паклу спремљен за оне који се залажу за ’брегзит‘“.

5. Ја вам нисам дериште

Савез Русије и Белорусије створен је 26. јануара 2000. године. Од тог момента лидери покушавају да продубе интеграцију, а у ту сврху председник Белорусије Александар Лукашенко се састао са парламентарцима да би им изложио своје планове.

© Sputnik / Алексей Никольский / Уђи у базу фотографијаАлександар Лукашенко
Изјаве политичара које је запамтио цео свет - Sputnik Србија
Александар Лукашенко
„Запамтите, ја нисам дериште, које је одрадило три, четири, пет година као председник“, рекао је он у жељи да укаже на то да политичко спајање Минска и Москве не треба чекати, а опозицији је добацио да „столица није тако мека као што се чини“.
6. Трзати и трести

Најупечатљивија прошлогодишња изјава руског председника Владимира Путина била је она у којој је апеловао да државни службеници извршавају своје дужности.

© Sputnik / Михаил Климентьев / Уђи у базу фотографијаПредседник Русије Владимир Путин на конгресу Јединствене Русије
Изјаве политичара које је запамтио цео свет - Sputnik Србија
Председник Русије Владимир Путин на конгресу Јединствене Русије

„Тражите да донесу решења, тргните их, протресите их“, рекао је Путин члановима „Јединствене Русије“ на 21. конгресу те странке, у новембру 2019. године.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала