Руска морнаричка пешадија међу првих пет у свету

© Sputnik / Igor Zarembo / Морнаричка пешадије војске Русије
Морнаричка пешадије војске Русије - Sputnik Србија
Пратите насTelegramOdyssey
Амерички часопис „Нешенел интерест“ уврстио је руску морнаричку пешадију у пет најбољих на свету, а руски експерти истичу да њу од других разликује спремност да изврши задатак по сваку цену.

Игор Коротченко, главни уредник часописа „Национална одбрана“, истиче да је руска морнаричка пешадија одувек била једна од најбољих на свету, а да тако остаје и данас, јер се вештине и знање преносе са колена на колено, а техника се модернизује.

„Анализа руске војне активности и војне моћи која расте заједно са руском флотом, довела је америчке експерте до закључка да је руска морнаричка пешадија једна од најбољих на свету. Ако узмемо у обзир војне припреме, обуку, писменост, можемо рећи да је морнаричка пешадија заиста једна од важних елемената наше укупне војне моћи и у том смислу, рејтинг показује реално стање ствари“, рекао је експерт.

Морнаричка пешадија одувек међу најбољима у свету

Према његовим речима, главна карактеристика која дели овај род војске од других сличних родова у страним земљама, јесте висок морал, односно спремност војника да изврше задатке по сваку цену на било ком месту, али не треба заборавити ни добру техничку спремност.

На ранг-листи овог америчког часописа на првом месту се налази морнаричка пешадија САД због своје величине која је и одиграла пресудну улогу у овом „такмичењу“. Морнаричку пешадију САД чини око 186.000 људи, а регрути пролазе напорне тренинге пре него што се уопште прикључе оружаним силама САД. За разлику од Американаца, чија је главна предност бројка, за руску морнаричку пешадију се у часопису наводе добра припрема и доказана спремност за борбу у ратним условима. Иза руске се налазе британска краљевска морнаричка пешадија која броји око 7.000 људи. Реч је о посебном, елитном одреду у оквиру морнаричке пешадије који је обучен за операције у екстремно хладним условима и за управљање брзим и мобилним машинама на земљи. На четвртом месту се налази Јужна Кореја са око 29.000 војника које обучавају амерички експерти. Кинеска морнаричка пешадија има око 30.000 војника, али за разлику од јужнокорејске, тесно сарађује са војно-морском флотом Руске Федерације.

Историја настанка руске морнаричке пешадије

Историја овог рода руске војске датира још из седамнаестог века, када је по приказу Ивана Грозног формирана посебна јединица стрелаца, односно морнаричких војника, а 1669. године, када се појавио први руски војни једрењак „Орел“, он је већ имао овакву сличну команду. Међутим, Велики северни рат који је почео 1700. године и трајао све до 1721. године, а водио се претежно у поморским и острвским регионима, приморао је Петра Првог да 1705. године изда указ о званичном формирању морског пука.

Међутим, пуну славу овај одред је стекао за време Другог светског рата, када су фашисти прозвали морнаричку пешадију „црном смрти“ због црних капута које су носили и невероватне храбрости

И данас је морнаричка пешадија елитна јединица која је углавном наоружана плутајућом војном техником, преносивим противтенковским и противракетним системима и аутоматским оружјем и изазива велики страх код потенцијалних противника.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала