Украјински митрополит уз народ у Црној Гори: И нама су отимали храмове и пребијали вернике

© Sputnik / Стрингер / Уђи у базу фотографијаПоглавар Украјинске православне цркве Московске патријаршије, митрополит кијевски Онуфриј
Поглавар Украјинске православне цркве Московске патријаршије, митрополит кијевски Онуфриј - Sputnik Србија
Пратите нас
Дешавања у Црној Гори последица су антиканонских поступака Васељенске патријаршије у Украјини, наводи се у посланици поглавара Украјинске православне цркве Московске патријаршије Онуфрија, упућеном патријарху српском Иринеју.

Он је изразио солидарност са народом у Црној Гори, подсетивши да су и Украјинској православној цркви отимали храмове и усвајали дискриминационе законе.

„Тужна је чињеница да Скупштина Црне Горе игнорише вољу огромне већине верника који се противе овом закону. Познато је да црногорске власти такође игноришу канонску цркву своје земље и подржавају расколнике“, наводи се у писму кијевског митрополита објављеном на украјинском сајту „Православни живот“.

Он је оценио да су се сличне ствари дешавале у недавној прошлости и у Украјини, где је став расколника, који су заправо мањина у Украјини, представљен као глас свих верника украјинског народа, а игнорисан глас канонске Украјинске православне цркве која уједињује милионе верника.

„Данас комплетна Украјинска православна црква — епископат, свештенство и световњаци, посебно саосећају са вашом Светом Црквом и православним народом Црне Горе. Јер је протекле године наша црква преживела догађаје познате целом православном свету, који су у великој мери слични ономе што сада почиње у Црној Гори. То је одузимање наших храмова, пребијање верника, дискриминаторни закони против наше Украјинске православне цркве и много тога другог“, истакао је митрополит.

„Несумњиво је да је оно што се данас дешава у црквеном животу Црне Горе последица антиканонских и самовољних потеза Цариградске патријаршије у Украјини, које су подржале сада већ бивше доминантне политичке власти наше земље. Очигледно је да на сличан начин и по истом сценарију црногорске државне власти, вероватно уз спољни утицај, покушавају да делују у религиозној области своје земље, мешајући се у црквени живот, подржавајући расколнике и дискриминишући канонску цркву“, закључио је поглавар Украјинске православне цркве Московске патријаршије Онуфрије.

Скупштина Црне Горе усвојила је контроверзни закон о слободи вероисповести после чијег усвајања је уследио низ протеста православних верника и грађана широм земље. Митрополија црногорско-приморска сматра да се овим законом само жели доћи до црквене имовине и да му није циљ никаква верска слобода.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала