Митрополит Амфилохије: Савремене Бушатлије да схвате да је у имену Божјем суд и правда

© Sputnik / Дејан СимићМитрополит Амфилохије Радовић
Митрополит Амфилохије Радовић  - Sputnik Србија
Пратите нас
Архиепископ цетињски, митрополит црногорско-приморски Амфилохије благосиљао је са свештенством и верним народом бадњаке пред манастиром Светог Николе на Ободу Црнојевића.

Честитајући окупљеном народу бадњаке, владика је рекао да је Обод свето место и вековно огњиште, које је родило све друге светиње широм Црне Горе, укључујући и Цетињски манастир.

„Овде је он рођен и све што се на њему родило и стварало је рођено на Ободу. Овде је, пре свега, штампан Октоих, ћирилична књига, света Божја књига која је сведочанство управо о Христу Богу нашем, о Његовом рођењу, о Његовом распећу и васкрсењу за живот света“, рекао је владика.

Додао је да је због тога значајно да се увек враћамо овом темељу Црне Горе и свега часнога и честитога у њој.

„Пре свега азбуци, којом је написано све оно што је часно и честито у историји Црне Горе. Нажалост, у наше време та азбука, то писмо је занемарено, па кад дођете на Цетиње, скоро да га више нема. Није то добро за Цетиње, ни за Европу. Са чим ћемо у Европу ако се одрекнемо онога што јесмо, што смо били, ако се одрекнемо свога писма и свега што је њиме написано“, рекао је митрополит црногорско-приморски.

Митрополит Амфилохије је рекао да се огањ Христовог бадњака данас распламсао на Ободу.

„Распламсао се данас широм васељене, а нарочито широм Црне Горе у ове дане када се наш народ враћа себи, својој вери своме православљу чувајући светиње које су овде саграђене, не да буду прћија ничија него да само припадају живоме Богу и Његовој истини. Храмови су Божји храмови, а Црква је пре и изнад свега Божја Црква“, нагласио је Митрополит Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је подсетио на ријечи светог Петра Цетињског из времена када је Махмут паша Бушатлија војевао на Црну Гору да је у имену Божјем суд и правда.

„То треба да схвате и савремене Бушатлије и савремени Махмути, без обзира где владају: У имену Божјем је суд и правда“, поручио је митрополит Амфилохије поздрављајући Ријечане поздравом „Мир Божји! Христос се роди!“

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала