НАСА објавила фотографију аустралијских пожара

© AP Photo / Rick RycroftЧовек гаси пожар у близини Морује у Аустралији
Човек гаси пожар у близини Морује у Аустралији - Sputnik Србија
Пратите нас
Рекордно високе температуре у Аустралији изазвале су шумске пожаре широм земље у којима је страдало десетине људи, стотине милиона животиња и више од 1.200 кућа.

Хиљаде ватрогасаца бори се са пожарима, али ситуација се погоршава због јаких ветрова који шире пламен.

Америчка свемирска агенција НАСА објавила је сателитске снимке пожара у Аустралији.

​„Катастрофални пожари уништавају велике области Аустралије, као што се види на овој слици коју је 1. јануара снимио један од наших инструмената за посматрање @NASAEarth. Званичници за управљање пожарима могу да користе сателитске податке попут ових, како би доносили виталне одлуке“, наводи се у саопштењу на профилу НАСА на Твитеру, у коме је додат линк за њену веб страницу „Поглед на свет“.

​Аустралијски премијер Скот Морисон изјавио је да ће власти земље издвојити неких две милијарде долара у наредне две године за обнову и надокнаду од штете од катастрофалних пожара. Морисон је нагласио да износ није коначан, додајући да би се могла издвојити додатна средства ако буде потребно.

Тренутно је под пожарима више од 10 одсто подручја националних паркова у држави Нови Јужни Велс, укључујући и 20 одсто Плавих планина.

У Аустралији од септембра 2019. године бесне јаки пожари који су спалили најмање 14 милиона хектара земље. Пожари су прилично погоршани због неуједначених температура на супротним деловима Индијског океана и загревањем атмосфере над Антарктиком, тврде аустралијски метеоролози.

Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала