Научник упозорава: Наша цивилизација се распада као стари Египат

CC0 / / Египатске пирамиде
Египатске пирамиде - Sputnik Србија
Пратите нас
Описујући пропадање Старог краљевства Египта, археолог који је пронашао гроб једног од владара из тог периода упозорава да би се историја могла поновити и у нашој цивилизацији.

Откриће гробнице Кенткаусе Треће, краљице Старог краљевства Египта, могло би садржати неке грозне вести за данашње човечанство, јавља „Дејли експрес“.

Откриће гробнице, као и натписи и артефакти пронађени у њој, који дају увид у краљичин живот који „није био толико гламурозан“, помогли су да се расветли „зла коб историје Старог краљевства“, сматра професор Мирослав Барта, вођа тима чешких археолога који су пронашли гробницу.

Барта је објаснио да се у том периоду Старо краљевство суочило са „главним критичним факторима“, као што су „ужасан утицај непотизма“ и „климатске промене“, који су довели до „дезинтеграције ере градитеља пирамида“.

„Без падавина није било очекиване жетве, а због лоших пореза није било средстава за сервисирање државног апарата и одржавање државне идеологије и интегритета земље“, објаснио је археолог.

Барта је напоменуо да се историја може поновити, на шта указују климатске промене са којима се данас суочава наша планета.

„Могу се наћи многе паралеле са нашим модерним светом, који се такође суочава са многим унутрашњим и спољним изазовима. Изучавајући прошлост можемо много више научити о садашњости. Не разликујемо се много од тадашњих људи, иако људи увек мисле да је ’ово време другачије‘ и да смо ми другачији, али нисмо“, сматра археолог.

Барта додаје да ћемо, ако „прихватимо пад цивилизације као чињеницу, схватити да су падови део природног тока ствари и један од потребних корака који води ка васкрсењу“.

„Онда ћемо бити у стању да нешто учинимо“, закључио је Барта.
Све вести
0
Да бисте учествовали у дискусији
извршите ауторизацију или регистрацију
loader
Ћаскање
Заголовок открываемого материала